Βενιαμίν επιχειρηματίες με πρωτότυπες ιδέες

Βενιαμίν επιχειρηματίες με πρωτότυπες ιδέες

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν στιγμές που θέλετε να ανοίξει η γη και να σας καταπιεί; «Σωτηρία» από αμήχανες καταστάσεις υπόσχονται να δώσουν μέσω μιας εφαρμογής τρεις βενιαμίν επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στο 1ο Start Up Weekend Youth που πραγματοποιήθηκε στον χώρο «επώασης» νεοφυών επιχειρήσεων, «Egg», το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. «Εχετε βγει πρώτο ραντεβού με μια κοπέλα που δεν γνωρίζετε καλά και διαπιστώνετε ότι η συζήτηση δεν κυλάει και το ενδιαφέρον της συνομιλήτριάς σας ατονεί», εξηγεί στο κοινό ο 17χρονος Βαλέριος Στάης, μαθητής στο 5ο Λύκειο Χαλανδρίου. «Μη σας καταβάλλει η ηττοπάθεια! Πηγαίνετε διακριτικά στην τουαλέτα της καφετέριας και συμβουλεύεστε από το κινητό σας την εφαρμογή Awkward (αμήχανος), που θα σας προτείνει θέματα συζήτησης αλλά και ανέκδοτα, που μπορούν να αναθερμάνουν τη συζήτηση».

Οση ώρα, βέβαια, το ένα μέλος αναζητεί τρόπους διάσωσης της εξόδου, το άλλο ενδέχεται να έχει ήδη πάρει τις… αποφάσεις του. «Η κοπέλα μπορεί να έχει κατασταλάξει ότι θέλει να φύγει», συνεχίζει η 18χρονη Εμμα Τζαννίνη-Hensley, «οπότε μπορεί να επιλέξει την κατηγορία “Δικαιολογίες” και να γίνει… Λούης με ευγενικό τρόπο». Στην κατηγορία αυτή, πέρα από ευφάνταστες δικαιολογίες, υπάρχει η επιλογή Call me, που την ενεργοποιεί ο ενδιαφερόμενος και σε κλάσματα δευτερολέπτου το τηλέφωνό του χτυπάει και… κάτι «επείγον» έχει προκύψει και πρέπει να φύγει! «Η εφαρμογή θα συνδέεται με gps και θα προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να ενημερώσει με sms άτομο που έχει προεπιλέξει, αν βρεθεί σε κίνδυνο (danger alert), οπότε θα μπορεί να έρθει να τον παραλάβει». Αυτή η παράμετρος μπορεί, άλλωστε, να εξασφαλίσει… οικονομική βιωσιμότητα στην εν λόγω επιχειρηματική ιδέα, «καθώς πολλοί γονείς θα θελήσουν να την αγοράσουν στο παιδί τους».

Οπως συμπληρώνει η τρίτη της ομάδας, Edita Cani, μαθήτρια στο 14ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, «είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις εξαπάτησης, κατά τις οποίες κάποιος κλείνει ραντεβού μέσω Facebook σε μια έφηβη με διαφορετική ταυτότητα από την αληθινή». Ωστόσο, η ιδέα θα εφαρμόζεται και σε άλλες περιστάσεις. «Θα δίνουμε διέξοδο και σε επαγγελματικά ραντεβού, αλλά και δικαιολογίες σε εργαζομένους που προσέρχονται με καθυστέρηση στο γραφείο ή μαθητές που δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», συμπληρώνει η ομάδα, που δικαίως κέρδισε το βραβείο της πιο… πρωτότυπης επιχειρηματικής ιδέας, «βέβαια, οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ… προπονημένοι, δεν πρόκειται να “τσιμπήσουν”».

Σε άλλης φύσεως δυσάρεστες καταστάσεις δεσμεύονται να δώσουν διέξοδο οι 18χρονες, πρωτοετείς φοιτήτριες, Αγάπη Κυριακοπούλου και Φλώρα Παπίτση, εμπνεύστριες του e-geia. «Ο χρόνος σώζει ζωές», εξηγεί η 18χρονη Αγάπη, «πολλοί συμπολίτες μας πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας ή άνοια, και οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την επιβίωσή τους σε περίπτωση που χάσουν τις αισθήσεις τους ή πέσουν θύματα ατυχήματος». H ιδέα των κοριτσιών, που βραβεύθηκε ως εκείνη με την καλύτερη επιχειρηματική προοπτική, είναι η δημιουργία ενός βραχιολιού από καουτσούκ με ένα μεταλλικό τετράγωνο, το οποίο θα περιέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να αναζητεί ο θεράπων ιατρός σε μια έκτακτη περίσταση, όπως και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας οικείου προσώπου. «Ουσιαστικά στο βραχιόλι, που θα είναι καλαίσθητο και θα έχει τη μορφή κοσμήματος, θα εμπεριέχεται κωδικοποιημένος όλος ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς», υπογραμμίζει η Φλώρα, «θα υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα το περιεχόμενο του βραχιολιού να “διαβάζεται” και από το κινητό, όταν θα πλησιάζει το μέταλλο». Οι ίδιες είναι πεπεισμένες ότι το βραχιόλι μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» που θα σώζει ζωές.

O Active Citizen, πρόταση της τρίτης ομάδας, προσφέρει τη δυνατότητα στους δημότες σε ζωντανό χρόνο να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα σε έναν δήμο. «Στόχος μας δεν είναι ο καταγγέλλων να γίνει ο κακός, αλλά να αντισταθμίσουμε τη δύναμη της μονάδας», δηλώνει η μαθήτρια Θεοδώρα Ταμπακοπούλου. Αντίθετα, στις ανάγκες της γενιάς της εστίασε η τέταρτη ομάδα, με την εφαρμογή Studinnov, που θα φέρνει σε επαφή εταιρείες με μαθητές και φοιτητές με επιχειρηματικές… ανησυχίες.

Τεχνολογικές δεξιότητες

Οι διοργανωτές του event, μέλη του ώριμου πλέον Start Up Tutorizon (Α. Μουζακίτης, Φ. Γαβριλάκης, Κ. Ντόγκα), συνεχάρησαν και τις τέσσερις ομάδες για την ωριμότητα με την οποία εργάστηκαν. «Mας εντυπωσίασαν οι τεχνολογικές τους δεξιότητες», σχολιάζει ο κ. Γαβριλάκης. Από την πλευρά του, ο κ. Σταύρος Μεσσήνης, ιδιοκτήτης του συνεργατικού χώρου The Cube και ένας εκ των τεσσάρων κριτών μαζί με τους Χρήστο Λύτρα (από το πρόγραμμα «Εgg»), Χρήστο Γείτονα (από τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα) και Σοφία Παπαδημητρίου (από το υπουργείο Παιδείας και τη Δημόσια Εκπαιδευτική Τηλεόραση), προτρέπει τους νεαρούς επιχειρηματίες να γίνουν «social butterflies», να συχνάζουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις και να έχουν ανοιχτά αυτιά και μάτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή