«Δεν θα υποχωρήσω από τις θέσεις μου. Θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα υποχωρήσω από την απόφαση για τήρηση της τάξης στο ίδρυμα. Είναι σκάνδαλο η συμπεριφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χθες, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θεόδωρος Φορτσάκης για τα όσα εκτυλίχθησαν στον χώρο των Προπυλαίων.
Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -οι Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου- μαζί με ομάδα φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων μπήκαν στα Προπύλαια για να απαιτήσουν την άρση των μέτρων ελέγχου των εισερχόμενων στο κτίριο, όπως αποφάσισε η νέα πρυτανική αρχή. Κατόπιν, οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη των Προπυλαίων. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Φορτσάκης προτίθεται να συναντήσει εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφού οι καταληψίες έχουν αποχωρήσει από το γραφείο του. Καθώς ο κ. Φορτσάκης θέλει να επιβάλει νέους όρους στη φύλαξη του ΕΚΠΑ (να μην επιτρέψει καταλήψεις χώρων) και τη λειτουργία των οργάνων (π.χ. ζητείται οι φοιτητές να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα υπομνήματά τους και να μην επιχειρούν να διαλύουν τις συνεδριάσεις εάν δεν τους εξυπηρετεί η διαφαινόμενη απόφαση), ουσιαστικά το διακύβευμα είναι πολιτικό αφού φοιτητές, πανεπιστημιακοί και διοικητικοί υπάλληλοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αντιδρούν στις επιλογές Φορτσάκη. Χαρακτηριστικά, η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων (σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) ανέφερε ότι «τα πανεπιστήμια δεν θα γίνουν φυλακές». Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ομάδα φοιτητών απείλησε με κατάληψη τον χώρο, με αποτέλεσμα η πρυτανεία να απαντήσει με κλήση των ΜΑΤ για την προστασία των Προπυλαίων.
Ειδικότερα, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ εξιστορώντας τα γεγονότα (οι διαμαρτυρόμενοι συνάντησαν τον αναπληρωτή πρύτανη Κωνσταντίνο Μπουραζέλη) κατέληξε: «Η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων, που φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές, πραγματοποιούν χωρίς σχετική άδεια συνάντηση-συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων! Τις ενέργειες αυτές και το συναίσθημα ευθύνης των εμπλεκομένων το αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού». Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης στην αίθουσα Συγκλήτου, μικρή ομάδα φοιτητών παρέμενε στο κτίριο, ζητώντας ο κ. Φορτσάκης να διαβεβαιώσει ότι «το κτίριο θα λειτουργεί ομαλά και όχι κλειδωμένο» όπως ανέφερε στην «Κ» ο Ζαχαρίας Τριγάζης, πρόεδρος του ενός εκ των δύο Δ.Σ. του διασπασμένου συλλόγου διοικητικού προσωπικού και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν ο κ. Φορτσάκης σπέρνει ανέμους, πολύ σύντομα θα θερίσει θύελλες» πρόσθεσε.
Πάντως, ο κ. Φορτσάκης έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ. «Το Συμβούλιο συστρατεύεται με τις Πρυτανικές Αρχές στην προσπάθειά τους για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Το πανεπιστήμιο είναι δημόσια περιουσία, ανήκει στους Ελληνες πολίτες και πρέπει να προστατεύεται αναλόγως, ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Κρίνεται απαραίτητο να εκπονηθεί και υλοποιηθεί σύστημα ελέγχου της πρόσβασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο ΑΕΙ» ανέφερε. Βέβαια, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη καθώς δύο μέλη του Συμβουλίου -η Βάσω Κιντή και η Ευγενία Μπουρνόβα- διαφοροποιήθηκαν. «Η εύρυθμη λειτουργία και το αίσθημα της ασφάλειας δεν εξασφαλίζεται με την προσφυγή στα σώματα ασφαλείας για προληπτικούς λόγους» δήλωσε η κ. Mπουρνόβα.
Η κ. Κιντή τόνισε στην «Κ»: «Το Συμβούλιο πρέπει να διατηρήσει τον αυτόνομο εποπτικό του ρόλο έναντι της διοίκησης του ιδρύματος. Η λύση για τις καταλήψεις δεν μπορεί να είναι η επί μακρόν περιφρούρηση του ιδρύματος από την αστυνομία ούτε η αναστολή δραστηριοτήτων του Ιδρύματος διότι εμμέσως οι καταληψίες επιτυγχάνουν τον στόχο τους. Επίσης, ενώ είναι ορθό να υιοθετηθεί σύστημα ελέγχου της πρόσβασης σε συγκεκριμένα κτίρια και εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, δεν θεωρώ ότι είναι πρακτικώς εφικτό, ούτε επιθυμητό, να ελέγχεται η πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες εκδηλώσεις (μορφωτικές και πολιτιστικές) του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια. Επίσης, δεν συμφωνώ με το προκλητικό και αναποτελεσματικό θέαμα φυλάκων οι οποίοι φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Δεν κινδυνεύουμε στο πανεπιστήμιο από απειλές που αντιμετωπίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα. Εχουμε σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την εγκατάλειψη πανεπιστημιακών χώρων και κτιρίων καθώς και με την ανοχή που έχει επιδειχθεί σε παράνομες αυθαιρεσίες εξωπανεπιστημιακών στοιχείων και μειοψηφιών».