Οι πρωτοετείς που έκαναν αίτηση για μετεγγραφή από περιφερειακό σε κεντρικό ΑΕΙ πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου στο περιφερειακό ΑΕΙ όπου εισήχθησαν. Και αυτό διότι εάν η αίτησή τους εγκριθεί αργά (ίσως μετά τον Ιανουάριο), θα κληθούν να εξετασθούν στα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου στο περιφερειακό ΑΕΙ. Αυτό ξεκαθάρισε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Η καθυστέρηση στην έγκριση των μετεγγραφών αποδίδεται στην έλλειψη διοικητικού προσωπικού στα κεντρικά ΑΕΙ. Ενδεικτικά, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται κατά μέσο όρο 70%, όπως δήλωσε ο πρύτανής του Ιωάννης Γκόλιας, που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο Καποδιστριακό η μέση αύξηση είναι 35%, αλλά το μεγάλο βάρος υφίστανται οι περιζήτητες σχολές (Ιατρική, Νομική) όπου οι φοιτητές θα υπερδιπλασιαστούν. Το ΕΚΠΑ μάλιστα ζητεί «να υπολογισθεί σωστά ένα ποσό ενίσχυσης κατά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού ΑΕΙ υποδοχής. Χωρίς ενισχύσεις είναι βέβαιο ότι το ΕΚΠΑ θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας».
Η αργοπορία στη διαδικασία μετεγγραφών θα αναγκάσει τους δικαιούχους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο περιφερειακό ΑΕΙ/ΤΕΙ και ίσως να εξετασθούν σε αυτά στο ίδιο ίδρυμα. Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο πρωτοετής πάρει μετεγγραφή, το κεντρικό ΑΕΙ/ΤΕΙ θα του αναγνωρίσει τα μαθήματα τα οποία δήλωσε στο περιφερειακό. Παρότι ανάλογη καθυστέρηση συνέβαινε και προ του 2010 (τότε καταργήθηκαν οι μετεγγραφές), οι επιπτώσεις της σήμερα είναι εντονότερες λόγω της αδυναμίας των οικογενειών να πληρώσουν έξοδα παραμονής του φοιτητή εκτός έδρας.
Ελλειψη προσωπικού
Τα ΑΕΙ αποδίδουν την καθυστέρηση στην έλλειψη προσωπικού. «Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για παράδειγμα, η Ιατρική έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Αλλο να έχεις 170 ανθρώπους και άλλο 420. Δεν θα μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν διαθέτουμε καθηγητές και διοικητικούς για τόσους φοιτητές» δήλωσε (ΒΗΜΑ FM) χθες ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης. «Δεν ξέρω αν θα χάσουν το εξάμηνο, γιατί το εξάμηνο ούτως ή άλλως θα το αρχίσουν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε τις διαδικασίες που θα ήθελε το κράτος, διότι από τους 1.300 υπαλλήλους μάς άφησε 600. Παρακαλούμε τόσο καιρό να επιστρέψουν 140 που εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ και 247 σε διαθεσιμότητα» πρόσθεσε.