Σταθερή μείωση κρουσμάτων του AIDS

Σταθερή μείωση κρουσμάτων του AIDS

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό, για τη σταθερή μείωση των κρουσμάτων AIDS εξέφρασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου της Praksis, του «Κέντρου Ζωής» και της «Θετικής Φωνής» η κ. Τζένη Κρεμαστινού, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) είχε ως αποτέλεσμα 84 διαγνώσεις το α΄ 10μηνο του 2014, όταν το 2013 είχαν εκτοξευθεί σε 239. Ετσι, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες έγιναν και πάλι η πρώτη ομάδα επιπολασμού της επιδημίας. Ενδεικτικά, εκ των 14.288 λοιμώξεων που δηλώθηκαν στο τρέχον έτος το 82,3% αφορά άνδρες. «Εχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το HIV/AIDS, σχεδόν εξαλείψαμε την κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί», υπενθύμισε ο πρόεδρος του Κέντρου Ζωής, κ. Νίκος Στεργίου.

Ωστόσο, «το σύστημα ταλαιπωρεί τους ευάλωτους πληθυσμούς μπλέκοντάς τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», σχολίασε η κ. Μαριανέλλα Κλώκα από την Praksis. Σύμφωνα με καταγγελία της «Θετικής Φωνής», στα νοσοκομεία παρατηρούνται συχνά ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα. «Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει τώρα το “Αττικόν”», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Μαζαράκης, «κάθε χρονιά προς την εκπνοή του έτους σταματούν να παραγγέλνουν τα εν λόγω ακριβά σκευάσματα, επειδή έχουν εξαντλήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό». Η διακοπή, όμως, της χορήγησής τους αντενδείκνυται. «Πρόκειται για φάρμακα συνεχούς λήψης εφ’ όρου ζωής, η αυθαίρετη διακοπή τους έχει αντίκτυπο στον ασθενή, μακροπρόθεσμα και στο σύστημα υγείας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή