ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λόγω βλάβης κινητήρα, η πτώση του F-16

logo-vlavis-kinitira-i-ptosi-toy-f-16-2057434

Σε βλάβη του κινητήρα αποδίδουν στελέχη της Π.Α. την πτώση του διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16, χθες το μεσημέρι βορείως της νήσου Γαύδου. Οι δύο χειριστές του, που υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν, είναι σώοι και αβλαβείς και έχουν μεταφερθεί για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στα Χανιά.

Το αεροσκάφος, που ανήκε στην 343 Μοίρα της 115ης Πτέρυγας Μάχης, είχε απογειωθεί μαζί με δύο άλλα αεροσκάφη του ιδίου τύπου χθες το μεσημέρι από το αεροδρόμιο της Σούδας και εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή. Σε ύψος 10.000 ποδών, ωστόσο, και ενώ τα τρία αεροσκάφη ετοιμάζονταν για άσκηση εμπλοκής, το αεροσκάφος εμφάνισε μηχανική βλάβη που το έθεσε εκτός ελέγχου. Διαπιστώνοντας ότι ήταν αδύνατον να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, οι δύο χειριστές το εγκατέλειψαν με τα αλεξίπτωτά τους.

Η κινητοποίηση των σωστικών μέσων ήταν άμεση. Από τη Ρόδο σηκώθηκε αμέσως ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma και από την 115 ΠΜ ένα ελικόπτερο τύπου Augusta Bell, το οποίο και περισυνέλεξε τους χειριστές από τη θάλασσα, ενώ την περιοχή επιτηρούσε ένα C-130. 45 λεπτά μετά την εγκατάλειψη του αεροσκάφους, οι δύο χειριστές μεταφέρθηκαν σώοι και αβλαβείς από το ελικόπτερο της 115 Π.Μ. στη Σούδα. Με τους δύο πιλότους επικοινώνησε όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευ. Τουρνάς.

Πρόκειται για την πέμπτη απώλεια μαχητικού τύπου F-16 από το 2006, όταν κατέπεσε το αεροσκάφος του σμηναγού Ηλιάκη στη διάρκεια εμπλοκής με τουρκικό μαχητικό. Σε αντίθεση με προηγούμενα συμβάντα, πάντως, αυτή τη φορά σώθηκαν οι χειριστές. Αντίθετα, ο σμηναγός Ηλιάκης, οι χειριστές του F-16 που συνετρίβη στη Χαλκιδική τον Δεκέμβρη του 2007 και εκείνοι των δύο αεροσκαφών αυτού του τύπου που συγκρούστηκαν στον αέρα, βρήκαν τραγικό θάνατο.