Διαμελισμός του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά»

Διαμελισμός του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά του σχεδίου «Αθηνά» για τις συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ/ΤΕΙ –όταν η χωροταξία των συγχωνεύσεων αποφασίσθηκε και με κομματικά κριτήρια– αποκτά ο νέος σχεδιασμός για τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Ενα κέντρο «χάνει» δύο ινστιτούτα τα οποία θα μετακομίσουν στη Θράκη και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προχώρησε σε εξαγγελίες για το μέλλον του ερευνητικού κέντρου στην περιφέρειά του. Ειδικότερα, η Σύνοδος Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, σε χθεσινή ανακοίνωσή της ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση, αναφέρει πως διαπίστωσε «με έκπληξη και απορία ότι προβλέπεται ο διαμελισμός του επιτυχημένου με βάση την πρόσφατη αξιολόγηση ερευνητικού κέντρου «Αθηνά», καθώς δύο από τα τρία ινστιτούτα του, μεταξύ των οποίων και το αρχαιότερο (Ινστιτούτο  Επεξεργασίας του Λόγου, με έδρα στην Αθήνα), και σχεδόν το 90% των ερευνητών του, μεταφέρονται αντιστοίχως σε δύο νέα, υπό ίδρυση ερευνητικά κέντρα, στην περιφέρεια. Η Σύνοδος –η οποία δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση για μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του εγχειρήματος– θεωρεί ότι η περιφερειακή ανάπτυξη δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος του υπάρχοντος ερευνητικού ιστού».

Συγκεκριμένα, από τα τρία ινστιτούτα του «Αθηνά», στην Αθήνα διατηρείται το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων. Αντίθετα, το δεύτερο –Επεξεργασίας του Λόγου– μετακομίζει στην Ξάνθη, για να ενισχύσει το εκεί νέο ερευνητικό κέντρο, όπως εξήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, που εκλέγεται στον Εβρο.

Επίσης, όπως δήλωσε στην «Κ» η γραμματέας της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών Μαρία Στουμπούδη, το τρίτο –Βιομηχανικών Συστημάτων– θα οδεύσει στην Πάτρα. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την ανάπτυξη του ερευνητικού κέντρου στη Δ. Ελλάδα με την πρόθεση του γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Βασιλάκου (κατάγεται από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας) να πολιτευθεί. Το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας θα περιλαμβάνει δύο νέα ινστιτούτα (ένα για τρόφιμα και φάρμακα και ένα για τεχνολογία στην ιατρική) και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, που θα μετονομασθεί. Στο θέμα παρενέβη και ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, που, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «τα τρία ινστιτούτα του Ερευνητικού Κέντρου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα προστεθούν στα τρία υφιστάμενα στην περιοχή (ΙΕΧΜΗ, ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ) και στο μέλλον η Δυτική Ελλάδα θα διαθέτει 6 ινστιτούτα έρευνας και τεχνολογίας. Αν συνυπολογίσουμε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Corallia InnoHub, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, στη Δυτική Ελλάδα δημιουργείται ένα ισχυρό “οικοσύστημα” γύρω από την έρευνα και την καινοτομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή