ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεννήθηκε το δίκτυο φίλων για τον Πάτρικ Λι Φέρμορ

gennithike-to-diktyo-filon-gia-ton-patrik-li-fermor-2057481

Ενα δίκτυο φίλων του έργου και της κληρονομιάς του Πάτρικ Λι Φέρμορ γεννήθηκε στην Αγγλία. Η Patrick Leigh Fermor Society έχει θέσει σκοπό τη συμβολή της στην αποκατάσταση της κατοικίας του Πάτρικ Λι Φέρμορ στη Μάνη μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών χορηγιών και μεμονωμένων οβολών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο έχει περιέλθει το ακίνητο σύμφωνα με τη διαθήκη του συγγραφέα. Η Εταιρεία, με διευθυντή τον Charles Arnold, δηλώνει πιστή στο έργο της διάδοσης του πνεύματος του Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο οποίος με τον θάνατό του το 2011, είχε καταστήσει σαφή την επιθυμία του να συνδεθεί διά παντός η ονειρική κατοικία του σε ένα από τα ειδυλλιακά σημεία κοντά στην Καρδαμύλη, με την πνευματική δημιουργία. Γι’ αυτό και το όραμα είναι η δημιουργία ενός ιδανικού τόπου φιλοξενίας συγγραφέων και ερευνητών με σκοπό την παραγωγή έργου. Το λιθόκτιστο σπίτι με την κεραμιδένια στέγη, ανάμεσα στα κυπαρίσσια και δίπλα στη θάλασσα, χτισμένο την περίοδο 1964-1966, το είχε σχεδιάσει ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του, Τζόαν, και όπως αναφέρει η Εταιρεία Πάτρικ Λι Φέρμορ «είναι μία διασταύρωση αγροικίας και μονής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Patrick Leigh Fermor Society, το κόστος αποκατάστασης, μελλοντικής συντήρησης και λειτουργίας της οικίας και του περιβάλλοντος χώρου ανέρχεται σε 500.000 στερλίνες, ποσόν που η Εταιρεία αποδίδει σε εκτίμηση του Μουσείου Μπενάκη. Για τον σκοπό αυτό θα διατίθεται και σημαντικό ποσοστό του ποσού που θα συγκεντρώνεται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών της νεοπαγούς Εταιρείας (20 στερλίνες κατ’ έτος ή 200 στερλίνες για ισόβια συνδρομή). Mία επιθεώρηση με τίτλο «The Philhellene» θα εκδίδεται τρεις φορές τον χρόνο με ενημέρωση για όλες τις δράσεις (διαλέξεις, εκδηλώσεις, ειδήσεις, κ.λπ.) της Εταιρείας.

Πριν καν ιδρυθεί η Εταιρεία Πάτρικ Λι Φέρμορ, είχε εντοπισθεί το ενδιαφέρον μεμονωμένων πιθανών χορηγών. Αυτήν την αντικειμενικά θετική διάθεση απέναντι στη συνέχιση του έργου του Πάτρικ Λι Φέρμορ έρχεται να οργανώσει, συσπειρώσει και στεγάσει η Εταιρεία, που αναφέρει με σαφήνεια το Μουσείο Μπενάκη ως συνοδοιπόρο. Καλεί δε κάθε ενδιαφερόμενο (ιδιώτη ή εταιρείες) για την επίτευξη του ευγενούς αυτού σκοπού να συνδράμει τον «κουμπαρά» με δωρεές από 100 στερλίνες και πάνω. Ολα τα μέλη της Εταιρείας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένες επισκέψεις στο σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ, που στέκει σ’ ένα από τα ωραιότερα σημεία της Ελλάδας να μας θυμίζει την πνευματική παρακαταθήκη του.

​​ www.patrickleighfermorsociety.org