Από το 2013 στα ίχνη όπλων του «Μανόλη»

Από το 2013 στα ίχνη όπλων του «Μανόλη»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία για το δίκτυο τροφοδοσίας τρομοκρατών με όπλα που φέρεται να ελέγχει ο βαρυποινίτης που, κατά την ΕΛ.ΑΣ. εμπλέκεται στην υπόθεση Χρ. Ξηρού – «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» διέθεταν οι αρχές ήδη από το 2013. Με τη συνδρομή πληροφοριοδότη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε μάλιστα προσπαθήσει να εισδύσει στο κύκλωμα των λαθρεμπόρων και να «παγιδεύσει» τα όπλα που θα κατέληγαν στα χέρια των τρομοκρατών. Η επιχείρηση δεν τελεσφόρησε πιθανότατα λόγω συλλήψεων, την ίδια περίοδο, μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που ανάγκασαν το κύκλωμα σε υπαναχώρηση. Σήμερα, θεωρείται βέβαιο ότι η Αντιτρομοκρατική εντόπισε τα ίχνη του Χρ. Ξηρού και αποκάλυψε το σχέδιο απόδρασης κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού, πετυχαίνοντας να εισχωρήσει στο ίδιο κύκλωμα ποινικών – λαθρεμπόρων όπλων. Τροφοδότης του Ξηρού και των συνεργών του με όπλα φέρεται ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός, ο οποίος κατά την ΕΛ.ΑΣ. παράλληλα προμήθευε με εκρηκτικά το λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος» που πραγματοποίησε την απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, η ΕΥΠ είχε οργανώσει στη διάρκεια του 2013 μυστική επιχείρηση για την ελεγχόμενη παράδοση όπλων σε μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Αντίστοιχο σχέδιο με κωδική ονομασία «Δύτης» είχε θέσει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο ερευνών για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Στην πρόσφατη επιχείρηση της ΕΥΠ είχε πάρει μέρος και κλιμάκιο αξιωματούχων ξένης αρχής που σταθμεύει μόνιμα στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι αξιωματούχοι είχαν συμφωνήσει να μισθώσουν ακίνητο σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Αθήνας για τις ανάγκες της επιχείρησης. Επιπλέον, είχαν προθυμοποιηθεί να διαθέσουν τεχνολογικό εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένους πυροτεχνουργούς. Σύμφωνα με το σχέδιο, η υπηρεσία θα «παρεμβαλλόταν» στην αγορά όπλων από Αλβανούς διακινητές με τη συνδρομή πληροφοριοδότη, που επίσης ανήκε στο δίκτυο των λαθρεμπόρων. Πριν τα όπλα καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών θα περνούσαν από ειδική επεξεργασία – μετασκευή εντός του μισθωμένου από την ξένη υπηρεσία ακινήτου. Οι αλλοδαποί πυροτεχνουργοί θα αφαιρούσαν τη γόμωση από τα πυρομαχικά και θα εγκαθιστούσαν σ’ αυτά ειδικά συστήματα εντοπισμού για να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των όπλων προς τους τελικούς παραλήπτες. Αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχαν αποκαλύψει ότι η αγορά των όπλων θα γινόταν από Αλβανούς λαθρέμπορους κατ’ εντολήν του ίδιου βαρυποινίτη που φέρεται σήμερα να χρηματοδότησε το σχέδιο απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας» από τον Κορυδαλλό και ήδη από το 2013 διατηρούσε τακτικές επαφές με έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Αξιωματούχος των υπηρεσιών Ασφαλείας είχε αποκαλύψει στην «Κ» ότι το ίδιο δίκτυο είχε και στο παρελθόν προμηθεύσει τρομοκράτες με βαρύ οπλισμό. Εξάλλου, την 1η Φεβρουαρίου 2014 αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στο Π. Φάληρο κλεμμένο Opel Astra μέσα στο οποίο υπήρχαν κρυμμένοι εκτοξευτήρες RPG, βλήματα, χειροβομβίδες, καλάσνικοφ κ.ά.

Και τότε οι αστυνομικοί είχαν συσχετίσει το εύρημα με το ίδιο κύκλωμα τροφοδοσίας των τρομοκρατών με όπλα και είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι παραλήπτες τους τα εγκατέλειψαν πιθανόν υπό τον φόβο εντοπισμού τους.

Συνέχεια του νήματος των ερευνών αποτελεί η σύλληψη την περασμένη Τρίτη του 54χρονου απότακτου αστυνομικού Χρήστου Π. για συμμετοχή στην υπόθεση Χρ. Ξηρού. Ο συλληφθείς φέρεται να πραγματοποιούσε τακτικές επισκέψεις σε Κορυδαλλό και Δομοκό στον βαρυποινίτη που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνδέεται με την τροφοδοσία των τρομοκρατών με όπλα. Ομως, εκτός από τις διά ζώσης επαφές, ο 54χρονος φέρεται να είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον 37χρονο Αλβανό συνεργό του Χάρη Κ., που συμμετείχε στην υπόθαλψη του Ξηρού αλλά και με τον ίδιο τον «Μανώλη» της «17 Νοέμβρη». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο κρησφύγετο της Αναβύσσου η Αντιτρομοκρατική εντόπισε τηλεκάρτα από την επεξεργασία της οποίας διαπιστώθηκε ότι ο Ξηρός είχε πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση στο προσωπικό τηλέφωνο του 54χρονου απότακτου αστυνομικού Χρήστου Π. Επιπλέον, στο ίδιο κρησφύγετο βρέθηκε κάρτα sim που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ο 37χρονος Αλβανός προκειμένου να επικοινωνήσει με τον πρώην αστυνομικό.

Τα ευρήματα από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και την επεξεργασία των τηλεκαρτών και καρτών sim που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της Αναβύσσου επρόκειτο να προστεθούν στη δικογραφία που σχηματίζει για την υπόθεση η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή