ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ισχύ το επίδομα παραμεθορίου στις Ε.Δ.

se-ischy-to-epidoma-paramethorioy-stis-e-d-2065911

Την άμεση χορήγηση του επιδόματος των προβλεπομένων ημερών εκτός έδρας, σε όσους υπηρετούν στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου, αποφάσισε χθες ο νέος υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, κατ’ εφαρμογήν του προεδρικού διατάγματος 200/93, η ισχύς του οποίου ανεστάλη το 2012 στο πλαίσιο των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Η χορήγηση των εκτός έδρας αφορά, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, περίπου 20.000 στρατιωτικούς. Αυτοί δικαιούνται, πέραν των 6 έως 8 ημερών μηνιαίας αποζημίωσης που προβλέπονται αναλόγως του βαθμού τους, επιπλέον 4 ημέρες αποζημίωσης λόγω υπηρεσίας σε παραμεθόριο περιοχή. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η απόφαση, που είναι η πρώτη του νέου υπ. Αμυνας, επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων κατά 2 εκατ. μηνιαίως, δηλαδή 24 εκατ. ετησίως.

Το επίδομα παραμεθορίου καταργήθηκε στο πλαίσιο των περικοπών που συμφωνήθηκαν στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του 2ου Μνημονίου, και υλοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Οταν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μετακινήθηκε στο Αμυνας, επιχείρησε να το αποκαταστήσει, για να προσκρούσει στις ενστάσεις της τρόικας. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από τα Μνημόνια και ο κ. Καμμένος είχε επανειλημμένα υποσχεθεί προεκλογικά την αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής είχε ζητήσει «συγγνώμη από όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την οικονομική επίθεση που έχουν δεχθεί» και είχε χαρακτηρίσει «πρώτο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας την αποκατάσταση αυτής της αδικίας». Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, ο υπουργός έλαβε την απόφαση αφού προηγουμένως συνεννοήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Κ. Ησυχο και τον υφυπουργό Ν. Τόσκα.

Ο κ. Καμμένος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χρ. Φωκαΐδη, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Φεβρουαρίου. Στις 4 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί εξάλλου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.