Και τέταρτος υποψήφιος πρύτανης στο Καποδιστριακό

Και τέταρτος υποψήφιος πρύτανης στο Καποδιστριακό

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νερά μιας υποτονικής προεκλογικής περιόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τάραξε χθες ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Η υποβολή της υποψηφιότητάς του έφθασε στο Συμβούλιο του ΕΚΠΑ λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας στις 2 μ.μ., και διασάλευσε την ισορροπία που είχε εξασφαλισθεί, καθώς έως τότε οι υποψήφιοι ήταν μόνο τρεις. Τώρα το Συμβούλιο θα κληθεί να αποκλείσει έναν – τουλάχιστον- υποψήφιο. Από την άλλη, οι τέσσερις υποψηφιότητες είναι ο μικρότερος αριθμός μεταπολιτευτικά – κάτι που αποδίδεται στα μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρύτανης. Ενδεικτικά, στις περασμένες εκλογές τον Ιούνιο του ’14 είχαν τεθεί 7 υποψηφιότητες.

Ειδικότερα, υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη που χήρεψε σε μόλις πέντε μήνες, μετά την εκλογή στη Βουλή του Θεόδωρου Φορτσάκη που είχε αναλάβει τον περασμένο Σεπτέμβριο, έθεσαν -πλην του κ. Ιωαννίδη- ο πρόεδρος της Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Δημοσθένης Δασκαλάκης. Η διαδικασία θα συνεχισθεί με την αξιολόγηση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων από το Συμβούλιο, πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και θα ακολουθήσουν η συνέντευξη των υποψηφίων προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το Συμβούλιο θα κινηθεί με ελεύθερο το πολιτικό πεδίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς έχουν μεν ταχθεί κατά του νόμου Διαμαντοπούλου (νόμος 4009/2011) που καθιέρωσε τα Συμβούλια στα ΑΕΙ, αλλά προς το παρόν δεν είναι δυνατή η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα τα καταργεί. Επίσης, η κατάργησή τους δεν προκρίνεται ούτε με πολιτικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιθυμεί να γίνει διάλογος για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου και όχι καταργήσεις με φόρα «ταύρου εν υαλοπωλείω». «Οι διαδικασίες στο ΕΚΠΑ θα συνεχισθούν θεσμικά. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θέλει νέες εντάσεις» δήλωσε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου. Από την άλλη, όμως, το Συμβούλιο θα βρεθεί μπροστά στη δύσκολη θέση να αποκλείσει έναν υποψήφιο, καθώς ο νόμος 4009 ορίζει ότι μπορεί να επιλεγούν έως τρεις υποψήφιοι. Και θα έχει να επιλέξει μεταξύ πανεπιστημιακών με ακαδημαϊκό έργο και διοικητική εμπειρία αλλά με… αστάθεια επιλογών. Χαρακτηριστικά, η κ. Καραμαλέγκου εξελέγη κοσμήτορας μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, αφού μάλιστα το Συμβούλιο την είχε απορρίψει την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα. Από την πλευρά του, ο κ. Δημόπουλος εξελέγη πρώτος στο Συμβούλιο αλλά κατόπιν παραιτήθηκε για τη θέση του προέδρου της Ιατρικής. «Μην ξεχνάτε ότι το Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο απέρριψε την υποψηφιότητα του Ευστράτιου Πατσούρη για τη θέση του πρύτανη, διότι είχε μόλις εκλεγεί κοσμήτορας στην Ιατρική» υπενθύμισε με νόημα χθες στην «Κ» μέλος του Συμβουλίου.

Οδεύουμε προς μία ηχηρή απόρριψη, αφού οι Δημόπουλος – Καραμαλέγκου φέρονται ως τα φαβορί του δεύτερου γύρου; Ο δυο τους διατηρούν καλή σχέση. Τελευταία φορά που δημοσίως είχαν συναντηθεί ήταν σε εκδήλωση στις 5 Νοεμβρίου. Ο κ. Δημόπουλος ήταν από την αρχή εκεί, ενώ η κ. Καραμαλέγκου έφθασε αργοπορημένη (είχε προηγουμένως παραβρεθεί στην αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ του Jens Halfwassen, καθηγητή της Χαϊδελβέργης). Ηταν μία εκδήλωση του Θεοδόση Πελεγρίνη στην Αθηναΐδα, στην οποία παρεβρέθη ο Αλέξης Τσίπρας…

Συνεχίζει τη διδασκαλία ο κ. Μπαλτάς

Τα μαθήματά του στο ΕΜΠ θα συνεχίσει να διδάσκει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Ο νέος υπουργός διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας» το οποίο λειτουργούν από κοινού από το 2001 η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και το Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Θα το συνεχίσω όσο μπορώ» δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος διδάσκει το μάθημα «Φιλοσοφία και Επιστήμες στον εικοστό αιώνα» και την περασμένη Παρασκευή -μία ημέρα μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του- έκανε το τελευταίο του μάθημα στο ΕΜΠ.

Βέβαια, ο νέος υπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει τον φόρτο εργασίας των νέων του καθηκόντων. Χθες, για παράδειγμα, μετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη με τις έξι γενικές διευθύντριες του υπουργείου Παιδείας. Στη συνάντηση ήταν παρών ο Δημήτρης Χασάπης, καθηγητής στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με αυτή την εμφάνισή του, παρά τω υπουργώ, ο κ. Χασάπης ενισχύει την αξιοπιστία των πληροφοριών που τον θέλουν νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή