Προγραμματικές και στο ΕΚΠΑ

Προγραμματικές και στο ΕΚΠΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαριότητα και φύλαξη, εύρυθμη λειτουργία της συγκλήτου, ενίσχυση της αριστείας είναι ορισμένες εκ των προτεραιοτήτων που έχουν θέσει οι υποψήφιοι για τον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την αποχώρηση για τη Βουλή του πρώην πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη. Κοινή παραδοχή όλων: το εμβληματικότερο πανεπιστήμιο της χώρας αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα. Οι πρυτανικές εκλογές αναμένεται να οργανωθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία περί το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Θα προηγηθούν –στις αρχές της επόμενης εβδομάδας– οι κρίσιμες συνεντεύξεις των υποψηφίων ενώπιον του Συμβουλίου του Ιδρύματος, το οποίο αναμένεται να προκρίνει τους τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους.

Ειδικότερα, οι προτεραιότητες των τριών από τους τέσσερις υποψηφίους, όπως τις αποτυπώνουν οι ίδιοι σε κείμενα που δημοσιοποίησαν χθες προς το προσωπικό του ιδρύματος, είναι οι εξής:

• Ο Δημοσθένης Δασκαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, θέτει ως άμεσες προτεραιότητες την επίλυση των προβλημάτων καθαριότητας, φύλαξης και θέρμανσης και απευθύνει «επείγουσα και αγωνιώδη έκκληση προς την πολιτεία, προς τη νέα κυβέρνηση, να στηρίξει το πολλαπλά τραυματισμένο ΕΚΠΑ». Μεταξύ όσων προτίθεται να κάνει, είναι «η καθιέρωση δημοκρατικής – αποκεντρωμένης – συμμετοχικής διοίκησης» και «η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων οργανωμένων διαδικασιών συνεργασίας, συμμετοχής και συνδιαβούλευσης ιδιαίτερα με τους φοιτητές, με απόλυτο σεβασμό στα θεσμικά τους όργανα και τις εκπροσωπήσεις τους».

• Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζει ότι «η αναστροφή της τρέχουσας πορείας χρειάζεται αλλαγή τρόπου σκέψης και λειτουργίας». Ετσι, με άξονες την αριστεία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα, προτείνει, μεταξύ άλλων, για τους φοιτητές περιοδική αυτοαξιολόγηση και εκσυγχρονισμό προγραμμάτων σπουδών, δημιουργία κινήτρων για εμπλοκή προπτυχιακών στην έρευνα, βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας, θέσπιση βραβείων αριστείας. Για το προσωπικό συνιστά περιοδική αξιολόγηση όλου του προσωπικού και προβολή των αρίστων, μετεκπαίδευση και κατάρτιση διοικητικών στελεχών. Για τα οικονομικά, προτείνει αναζήτηση χορηγιών από κοινωφελή ιδρύματα και αποφοίτους, λεπτομερή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας (και όλων των κληροδοτημάτων γενικά) και διαμόρφωση στρατηγικής για τη βέλτιστη εκμετάλλευσή της.

• Η Ελένη Καραμαλέγκου, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, έχει ως κύριους στόχους τη στήριξη της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις), τη θέσπιση υποτροφιών και βραβείων για τους φοιτητές, την προσέλκυση ξένων φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την αναζήτηση χορηγιών και δωρεών, την αποτελεσματική και επικερδή για το πανεπιστήμιο αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΚΠΑ και διαρκή έλεγχο ώστε να εξασφαλίζονται η διαφάνεια μέσω της λογοδοσίας και η καλύτερη δυνατή απόδοση. Τέλος, υπόσχεται ειλικρινή και απροσχημάτιστο διάλογο με όλες τις συνιστώσες της ακαδημαϊκής κοινότητας.

• Ο τέταρτος υποψήφιος, ο Θάνος Δημόπουλος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, δήλωσε χθες στην «Κ» ότι θα παρουσιάσει τις θέσεις του στο Συμβούλιο και, εάν προκριθεί μεταξύ των τριών, στην πανεπιστημιακή κοινότητα μέσω της live streaming συνέντευξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή