Ελεύθεροι όσοι κρατούνται 6 μήνες και οι «ευάλωτοι»

Ελεύθεροι όσοι κρατούνται 6 μήνες και οι «ευάλωτοι»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση της κράτησης παράτυπων μεταναστών για πάνω από 18 μήνες ανακοίνωσαν χθες οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Πανούσης και Τασία Χριστοδουλοπούλου, αντίστοιχα. Με κοινή ανακοίνωσή τους διευκρίνισαν ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε άμεση απελευθέρωση αλλοδαπών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες κράτησης καθώς και όσων ανήκουν στις λεγόμενες «ευαίσθητες» πληθυσμιακές ομάδες, όπως έγκυοι, υπερήλικες, ασθενείς κ.ά. Αφησαν ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο, όσοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται στο εξής για παράνομη είσοδο στη χώρα να αφήνονται εξαρχής ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, όπως να δίνουν το «παρών» σε αστυνομικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους, παρότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι στην πραγματικότητα «αγνώστου διαμονής».

Χθες το απόγευμα, πάντως, σημειώθηκε απόπειρα μαζικής απόδρασης κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, η οποία απετράπη από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ κρατούμενοι αλλοδαποί πυρπόλησαν δύο από τα κοντέινερ στον 1ο τομέα της εγκατάστασης.

Οι δύο αναπληρωτές υπουργοί επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν στο κλείσιμο της εγκατάστασης με το αιτιολογικό ότι λειτουργεί μέσα σε αστυνομική εγκατάσταση και, επομένως, δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε ανοικτή δομή, δηλαδή Κέντρο Ελεύθερης Φιλοξενίας. Ταυτόχρονα, πάντως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης λειτουργίας των υπόλοιπων κέντρων κράτησης καθώς σε κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα».

Αποστάσεις από τις εξαγγελίες Πανούση – Χριστοδουλοπούλου κρατούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Διευκρινίζουν ότι μεταξύ των περίπου 4.500 κρατούμενων αλλοδαπών δεν υπάρχουν πλέον άτομα που έχουν συμπληρώσει 18 μήνες κράτησης ούτε όμως και αλλοδαποί που ανήκουν σε «ευάλωτες» ομάδες. Στην Αμυγδαλέζα, συγκεκριμένα, κρατούνταν χθες 1.120 αλλοδαποί. Για 220 εξ αυτών εκκρεμεί η εξέταση αιτήματος πολιτικού ασύλου, ενώ σε περίπου 440 ανέρχονται οι παράτυποι μετανάστες που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες κράτησης στην εγκατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιαστεί «εμπλοκή» στη διαδικασία σίτισης των κρατουμένων καθώς οι εταιρείες τροφοδοσίας (catering) παραμένουν ανεξόφλητες από τον περασμένο Αύγουστο για λόγους που συνδέονται με αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου και της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Στο θέμα παρενέβη με χθεσινή ανακοίνωσή του ο τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. Τόνισε ότι «μέχρι τον Μάιο του 2014 υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας του ολοκληρωμένου συστήματος ασύλου και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών» και προέβλεψε ότι «η εγκατάλειψη της εφαρμοζόμενης πολιτικής θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή