Προκαταρκτική ΣΔΟΕ για μετρό Θεσσαλονίκης

Προκαταρκτική ΣΔΟΕ για μετρό Θεσσαλονίκης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καθυστερήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος. Η έρευνα ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ, καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο να έχει τελεστεί απιστία σε βάρος του Δημοσίου, από πράξεις ή παραλείψεις της εταιρείας Αττικό Μετρό ή άλλων εμπλεκομένων. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη συμπρωτεύουσα, όπου οι εξελίξεις γύρω από το μετρό βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, κύριο αντικείμενο της έρευνας είναι αν το Δημόσιο έχει υποστεί ζημία (από την καταβολή αποζημιώσεων ή από άλλους λόγους) λόγω παραλείψεων ή πράξεων της διοίκησης.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας θα ασχοληθεί με τη «βάση» της υπόθεσης, ξεκινώντας από τον διαγωνισμό και τη σύμβαση ανάθεσης του έργου και όσα προέβλεπαν σε σχέση με τις αρχαιολογικές εργασίες και τις απαλλοτριώσεις. Επίσης, θα ερευνηθεί αν υπήρξαν πράξεις της εταιρείας Αττικό Μετρό που οδήγησαν σε ζημία του ελληνικού Δημοσίου και αν υπήρξαν καθυστερήσεις στο έργο λόγω πράξεων ή παραλείψεων άλλων οργάνων της διοίκησης που εμπλέκονται στο έργο. Μάλιστα ο εισαγγελέας ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι καθυστερήσεις στο έργο οφείλονται σε πράξεις τρίτων (όπως για παράδειγμα συνέβη στα προσκόμματα που δημιούργησε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με την υπόθεση του σταθμού στο Παπάφειο) και αν η Αττικό Μετρό κινήθηκε εναντίον τους διεκδικώντας αποζημιώσεις. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι, αν χρειαστεί, είναι δυνατόν να διενεργηθεί λογιστική – οικονομική πραγματογνωμοσύνη και αν προκύψουν ευθύνες προσώπων για σκόπιμη ζημία του Δημοσίου, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που τα έργα έχουν σταματήσει. Η Αττικό Μετρό και η ανάδοχος κοινοπραξία βρίσκονται σε σύγκρουση, με αφορμή τη συνέχισή ή μη του έργου και τις υπέρογκες οικονομικές διεκδικήσεις του ιδιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή