Η ΠΟΣΔΕΠ στην πορεία της αριστείας και της αξιοκρατίας

Η ΠΟΣΔΕΠ στην πορεία της αριστείας και της αξιοκρατίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ίδια πορεία συνεχίζει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, όπως δείχνει το πολιτικό πλαίσιο δράσης που υπερψηφίστηκε στο τελευταίο συνέδριο. Το πολιτικό πλαίσιο κατατέθηκε από το τόξο των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκειται από τα δεξιά έως και πέριξ του κέντρου, ενώ καταψηφίστηκε το πλαίσιο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στο τριήμερο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα δράσης που υποστηρίχθηκε από τη Συνεργασία Πανεπιστημιακών (αποτελείται από την ΑΣΚΕΥ του απερχόμενου προέδρου Στάθη Ευσταθόπουλου και ανεξάρτητους), την ΚΙΠΑΝ (φέρεται προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ), την ΑΡΜΕ (τα ιδρυτικά της στελέχη ανήκαν στη ΔΗΜΑΡ) και την Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία – ΕΑΠ (κεντρώοι). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έλαβε 90 ψήφους, έναντι 56 που έλαβε εκείνο της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ). Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) έλαβε 14 ψήφους.

«Παραλογισμός»

Οπως αναφέρει στον πρόλογό του το προκριθέν πρόγραμμα δράσης, «η συνεχής υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η έλλειψη προσωπικού, οι συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, η καθυστέρηση στη σύνταξη των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών, αλλά και φαινόμενα όπως η μικροπολιτική, οι προσωπικές ατζέντες, η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας ανάμεσα σε θεσμικούς φορείς της ακαδημαϊκής ζωής αλλά και ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις δημιουργούν συχνά καταστάσεις απόλυτου παραλογισμού, υπονόμευσης των θεσμών και αίσθημα πλήρους απογοήτευσης στην πλειοψηφία των συναδέλφων. Καμιά κυβέρνηση σωτηρίας δεν έρχεται με μαγικές λύσεις», λέει το πλαίσιο που πλειοψήφησε. Και συνεχίζει: «Η ανάγκη παρέμβασης με βάση τις αρχές του διαλόγου, της συνεργασίας και της καλόπιστης κριτικής είναι ακόμη πιο επιτακτική. Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους συναδέλφους που τάσσονται υπέρ της διασφάλισης και επέκτασης της ακαδημαϊκής αριστείας, αξιοκρατίας και ανταγωνιστικότητας να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν την εφαρμογή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο των βασικών αρχών λειτουργίας των ΑΕΙ που ισχύουν διεθνώς», κάνοντας μία έμμεση αναφορά στα Συμβούλια, τα οποία ο νέος υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς (παραβρέθηκε στο συνέδριο την Παρασκευή) έχει διακηρύξει ότι θα καταργήσει.

Στις εκλογές για τις 33 έδρες στη διοικούσα επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, η Συνεργασία και η Συνάντηση ισοψήφησαν με 66 ψήφους. Σε σύγκριση με τον συσχετισμό δυνάμεων στην απερχόμενη διοικούσα, η Συνεργασία αύξησε τις έδρες της από 8 σε 11, ενώ η Συνάντηση από 10 σε 11. Το αποτέλεσμα επιτρέπει στον επικεφαλής της Συνεργασίας και απερχόμενο πρόεδρο Στάθη Ευσταθόπουλο να χαμογελάει, αφού κατάφερε να αυξηθούν οι έδρες της παράταξης, η οποία βρέθηκε στην πρώτη θέση ισοψηφώντας με τη Συνάντηση, που στο συνέδριο του 2013 ήταν η μόνη πρώτη. Η υπερψήφιση του πλαισίου που υποστηρίχθηκε από τη

Συνεργασία αναμένεται να οδηγήσει σε επανεκλογή του κ. Ευσταθόπουλου στη θέση του προέδρου. Ακολούθησαν η ΚΙΠΑΝ (38 ψήφους – 6 έδρες), η ΔΗΠΑΚ (14-2), η ΕΑΠ (11-2) και η ΑΡΜΕ (10-1). Ηταν, πάντως, πολύ χαμηλών τόνων συνέδριο, αφού όλοι γνωρίζουν ότι τα κυβερνητικά περιθώρια είναι στενά για ικανοποίηση αιτημάτων. Το κλίμα βάρυνε η ξαφνική απώλεια την Παρασκευή του συνέδρου και καθηγητή του Παντείου Σταύρου Κωνσταντακόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή