Με «κενά» θα λήξει το σχολικό έτος

Με «κενά» θα λήξει το σχολικό έτος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθητές δημοτικών σχολείων «περιφέρονται» από Τμήμα σε Τμήμα, αφού δεν υπάρχει δάσκαλος για το δικό τους Τμήμα. Παρότι το σχολικό έτος έχει μπει στο τελευταίο τρίμηνο, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπολογίζονται περίπου σε 2.200.

«Υπάρχουν τάξεις χωρίς δασκάλους» ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο Βασίλης Παληγιάννης, αιρετός εκπρόσωπος του κλάδου στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ). Τα περίπου 2.200 κενά που υπάρχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, δεν πρόκειται να καλυφθούν, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τόσες πιστώσεις για προσλήψεις συμβασιούχων. Ετσι, στα σχολεία με κενά οι δάσκαλοι των άλλων Τμημάτων του ίδιου σχολείου αναγκάζονται να αναλάβουν και τους μαθητές των «ορφανών» από δάσκαλο Τμημάτων, με αποτέλεσμα να πέφτει το επίπεδο του διδακτικού έργου. Το υπουργείο Παιδείας διαθέτει συνολικά μόνο 235 πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών, εκ των οποίων 45 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 190 από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τα κενά, διότι ενώ οι 45 του κρατικού προϋπολογισμού δεν έχουν περιορισμό, οι 190 πιστώσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να καλύψουν συγκεκριμένες δράσεις και γεωγραφικές περιοχές, που πιθανόν να μην παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού. Ετσι, για να καλυφθούν τουλάχιστον οι ανάγκες στο βασικό, αναλυτικό πρόγραμμα, την «πληρώνουν» οι ώρες του ολοήμερου προγράμματος. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του αιρετού Α΄ Αθήνας Λουκά Καβακλή, η Α΄ Αθήνας διαθέτει 91 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εκ των οποίων στα 47 δεν υπάρχει δάσκαλος για τη μελέτη και την προετοιμασία των παιδιών για την επόμενη ημέρα, που είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες του ολοήμερου προγράμματος.

Υπουργός – ΟΪΕΛΕ

Επίσης, χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συναντήθηκε με το Δ.Σ. της ομοσπονδίας ΟΪΕΛΕ. Ο υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, τόνισε την ανάγκη διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τη χρησιμότητα ενός ουσιαστικού, πέρα από στερεότυπα, διαλόγου μεταξύ του υπουργείου και όλων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, δήλωσε ότι θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να επανέλθουν σε ισχύ τα άρθρα 30 και 33 του ν. 682/77 που αναφέρονται στα θέματα των απολύσεων και των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που ανετράπησαν με νόμους της τελευταίας τριετίας.

Τέλος, για την Τρίτη αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για το θέμα αμφισβήτησης του προέδρου της ομοσπονδίας, Θέμη Κοτσιφάκη, λόγω της απουσίας του εκπροσώπου της ΠΑΣΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή