Τα ΑΕΙ κρίνονται… επανεξεταστέα λόγω προβλημάτων ύλης και διδασκαλίας

Τα ΑΕΙ κρίνονται… επανεξεταστέα λόγω προβλημάτων ύλης και διδασκαλίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματίζει η ποιότητα σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια: υπάρχει υπερβολικός αριθμός μαθημάτων, επικαλύψεις ύλης, ξεπερασμένα προγράμματα σπουδών, προβλήματα στη διδασκαλία. Η ευθύνη ανήκει στους πανεπιστημιακούς, χωρίς βέβαια η Πολιτεία να είναι άμοιρη ευθυνών. Αυτές εστιάζονται στην υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την ανεπάρκεια εξοπλισμού και υποδομών.

Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση –δημοσιοποιήθηκε χθες– του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αξιοποιώντας στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Αρχής Αξιολόγησης (ΑΔΙΠ), σκιαγραφεί με αριθμούς το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:

• Στην έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης των 193 τμημάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφονται αρνητικές αναφορές ως προς τα προγράμματα σπουδών: σε 81 τμήματα (42%) για επικαλύψεις ύλης και υπερβολικό αριθμό μαθημάτων, σε 56 τμήματα για τη μη επικαιροποίηση του προγράμματος, σε 49 τμήματα για τη δομή και οργάνωση του προγράμματος, σε 32 τμήματα για την πτυχιακή εργασία και σε 35 τμήματα για την πρακτική άσκηση.

• Ως προς την ποιότητα της διδασκαλίας, σε 82 τμήματα (52,6%) υπάρχουν αρνητικές αναφορές από φοιτητές για τη διδασκαλία των πανεπιστημιακών, ενώ σε 81 τμήματα (51,9%) υπάρχουν διαμαρτυρίες για τον εργαστηριακό εξοπλισμό της διδασκαλίας. Αντίθετα, θετικές αναφορές καταγράφονται για τη συνεργασία των καθηγητών με τους φοιτητές και τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα.

• Για τις υποδομές και τον εξοπλισμό, στην έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης των 384 τμημάτων καταγράφονται αρνητικές αναφορές ως προς την επάρκεια, τη λειτουργικότητα/καταλληλότητα, την προγραμματισμένη χρήση, τη διασφάλιση τεχνικού προσωπικού, τη συντήρηση/καθαριότητα/ασφάλεια και την προσβασιμότητα.

• Μικρότερη της πραγματικής μείωσης της χρηματοδότησης αλλά και του προσωπικού των ΑΕΙ είναι αυτή που καταγράφεται στην έκθεση, καθώς φθάνει μέχρι το 2012, δηλαδή δίνει την εικόνα κατά τα πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Οι δημόσιες δαπάνες, την περίοδο 2008-2012, κατέγραψαν μείωση κατά 10,2% ή κατά 132,3 εκατομμύρια ευρώ (1,29 δισ. το 2008 – 1,16 δισ. το 2012). Από την άλλη, το προσωπικό μειώθηκε κατά την περίοδο 2009-2012 κατά 22% ή 6.617 μέλη (30.013 μέλη το 2009 – 23.396 μέλη το 2012), παρότι την ίδια περίοδο το σύνολο του τακτικού φοιτητικού πληθυσμού κατέγραψε αύξηση κατά 2,1% ή 5.731 φοιτητές (274.893 φοιτητές το 2009 – 280.624 φοιτητές το 2012).

Βέβαια, εξαιτίας και των μη επικαιροποιημένων στοιχείων για τη χρηματοδότηση και το προσωπικό, το ΚΑΝΕΠ επικρίνεται διότι η έκθεσή του αποτελεί συρραφή ήδη δημοσιευμένων στοιχείων.

Εκτός από την εικόνα που δίνουν οι αριθμοί, οι φοιτητικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τα προβλήματα των ΑΕΙ. Χθες μέλη του ΜΑΣ (ΚΚΕ) έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο κτίριο του Οικονομικού Παν. Αθηνών στην οδό Τροίας 2, Κιμώλου και Σπετσών και στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας ΕΚΠΑ, με αίτημα να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή