Θύματα βίας και φορείς παρόντες στον Κορυδαλλό

Θύματα βίας και φορείς παρόντες στον Κορυδαλλό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ζήτημα δεν είναι να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, αλλά να θαφτεί μια ολόκληρη ιδεολογία» δηλώνει από αυτοσχέδιο βήμα ο κ. Ανδρέας Κουζέλης, εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία, εισπράττοντας ένα θερμό χειροκρότημα από τους συμμετέχοντες στην αντιφασιστική διαμαρτυρία στην οδό Σολωμού, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. «Βρισκόμαστε στο στόχαστρο από το 1938» προσθέτει ο ίδιος, αναφερόμενος στα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής ιδεολογίας του Γ΄ Ράιχ. «Ζω 23 χρόνια στην Ελλάδα, αυτό που βιώσαμε τα τελευταία 8 χρόνια δεν περιγράφεται» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του αιγυπτιακού συλλόγου, «Αλλαγή και Ενότητα». «Ρατσιστικές επιθέσεις έχουν δεχθεί 17 συμπατριώτες μας, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες». Παρούσα είναι σύσσωμη η αιγυπτιακή κοινότητα και δεκάδες αλλοδαποί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σε διαδήλωση της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και της ΑΔΕΔΥ. «Θα βοηθήσουμε και εμείς στην ανάκαμψη της Ελλάδας» λέει από το βήμα στο συγκεντρωμένο κοινό, που παρά το ψιλόβροχο παρακολουθεί με προσοχή, ο πρόεδρος των Σενεγαλέζων, Αμπντουλάιο. Ο Βάτσα από την Γκάμπια κουνάει με νόημα το κεφάλι του. «Ζω πέντε χρόνια στην Ελλάδα και μου έχουν δύο φορές επιτεθεί» αναφέρει στην «Κ». Ο Αμπντουλάι και ο Βάτσα ανυπομονούν για την έκβαση της πολύκροτης δίκης, αλλά ακόμα φοβούνται να πουν δημοσίως το επίθετό τους…

Κάποια εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, έχουν συγκεντρωθεί τα μέλη του ΠΑΜΕ. Εντός του κακουργοδικείου, «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο Σπ. Λυκούδης («Ποτάμι»), Μαρία Κανελοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος. Στο πλάι των διαδηλωτών βρέθηκαν οι βουλευτές Πειραιά, Ελένη Σταματάκη και Εύη Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ), η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και ο Νίκος Ορφανός («Ποτάμι»), τον οποίο προπηλάκισε μέρος των διαδηλωτών.

Στόχος των περίπου 2.000 αστυνομικών, που είχαν κατακλύσει τη γειτονιά, ήταν να αποφευχθεί ακόμα και η οπτική επαφή μεταξύ αντιφασιστών και μελών της Χ.Α., τους οποίους «περιόρισαν» στην άλλη πλευρά της οδού Σολωμού. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα επεισόδια, με τους Χρυσαυγίτες να επιτίθενται σε τρεις μάρτυρες κατηγορίας, φίλους του Παύλου Φύσσα, καθώς προσέρχονταν για να καταθέσουν. Σύμφωνα με μάρτυρες, μάλιστα, ο ένας διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με σοβαρούς τραυματισμούς από σιδερογροθιά, που μοιάζει να παραμένει το «προσφιλέστερο» μέσο επιθέσεων των μελών της Χ.Α. Συνολικά, πέντε άτομα κατέθεσαν στην ασφάλεια Πειραιά σχετικά με το συμβάν.

Ανησυχία

Η δίκη, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, έχει συσπειρώσει την τοπική κοινωνία, που αντιτίθεται με σθένος στην υλοποίησή της στις φυλακές. «Στα πέριξ των φυλακών λειτουργούν έντεκα σχολεία όλων των βαθμίδων, τρεις παιδικοί σταθμοί και δύο αθλητικά κέντρα», δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ο δήμαρχος Κορυδαλλού, κ. Σταύρος Κασιμάτης. «Πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητα των μαθητών, ειδικά όσων δίνουν Πανελλήνιες, η διεξαγωγή μιας δίκης, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια;» διερωτούνταν ανήσυχοι οι γονείς. Παράλληλα, «η συναισθηματική φόρτιση στην περιοχή μας είναι μεγάλη». «Ποτέ δεν έχει γίνει δίκη δραστών δολοφονίας ένα χλμ. από τον τόπο του εγκλήματος» επισήμανε ο Δημήτρης Κρατημένος, αντιπρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αντίστοιχη ακτίνα και το Πέραμα, όπου έγινε η επίθεση στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ και το μοιραίο χτύπημα στους Αιγύπτιους ψαράδες- τρία συμβάντα που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του κατηγορητηρίου.

Η απομάκρυνση της διαδικασίας από τον Κορυδαλλό αποτελεί προτεραιότητα των δημοτών, που ήδη από τις 7 το πρωί έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο, αλλά και του ίδιου του δημάρχου. Εξ ου και αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας των σχολείων και υπηρεσιών του Δήμου, ενώ ο ίδιος ο κ. Κασιμάτης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη, κατέθεσε ανάλογο αίτημα από κοινού προς την έδρα του δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή