Λαϊκισμός και δημαγωγία, δύο έννοιες υπό εξέταση απόψε στην «Αίγλη»

Λαϊκισμός και δημαγωγία, δύο έννοιες υπό εξέταση απόψε στην «Αίγλη»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια στάση πρέπει να κρατούν οι διανοούμενοι σε κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες; Ποια η διαφορά μεταξύ λαϊκισμού και δημαγωγίας; Παρόμοια ερωτήματα θα τεθούν στη σημερινή εκδήλωση της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία», με θέμα «Εθνικολαϊκισμός – Μαθήματα από την ελληνική ιστορία». «Ο εθνικολαϊκισμός συνδέεται άμεσα με περιόδους κρίσης και αποτελεί μια διέξοδο για την παραπλάνηση της Κοινής Γνώμης» αναφέρει η Κίνηση Πολιτών.

«Θα αποπειραθώ αρχικά να δώσω έναν ορισμό στον λαϊκισμό», αναφέρει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, ένας εκ των δύο ομιλητών της απογευματινής εκδήλωσης. «Η σημερινή άνοδος του λαϊκισμού οφείλεται και στην παραίτηση των διανοουμένων από τη συμμετοχή τους στα κοινά». Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις αναλαμβάνουν πρόσωπα, «όχι μόνον χωρίς γνώση αλλά και χωρίς αρετή, που εκφράζουν απόψεις και θέσεις με υστεροβουλία». Σχετικά με τη δυσκολία των διανοουμένων να αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στον δημόσιο βίο, ο κ. Βερέμης σχολιάζει: «Ως πρότυπό μας πρέπει να έχουμε τον Σωκράτη, τον κορυφαίο πνευματικό άνθρωπο της εποχής του, που κυκλοφορούσε στις παλαίστρες και συνομιλούσε με τους πάντες», σημειώνει ο κ. Βερέμης, «κατόρθωνε να γίνεται κατανοητός από όλους, χωρίς να είναι αγαπητός σε όλους».

«Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις έννοιες δημαγωγία και λαϊκισμός», επισημαίνει ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης συγγραφέας και αρθρογράφος της «Κ», Τάκης Θεοδωρόπουλος. «Η δημαγωγία, όπως φαίνεται και από την ετυμολογία της, είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία», εξηγεί, «ο δήμος ήταν μια συγκεκριμένη οντότητα, σε αντιδιαστολή με τον λαό που αποτελεί μια αφηρημένη μεταφυσική οντότητα». Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «η δημαγωγία άρχισε να αποκτά αρνητική χροιά μετά τον 18ο αιώνα».

Η ανοικτή συζήτηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. σε αίθουσα prive του α΄ ορόφου στην Αίγλη του Ζαππείου. Οσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν καλούνται να έχουν προσέλθει έως τις 6.40 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή