Φοιτητικές εκλογές με φόντο τις αλλαγές

Φοιτητικές εκλογές με φόντο τις αλλαγές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές στην Παιδεία θα δώσουν… φιλί ζωής στις υποτονικές φετινές φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα; Φοιτητές που μίλησαν χθες στην «Κ» θεωρούν ότι είναι πιθανόν η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι -ψήφισαν 93.122 φοιτητές, δηλαδή το 46,5% των ενεργών φοιτητών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ- λόγω του ανταγωνισμού των παρατάξεων να κερδίσουν τις πολιτικές εντυπώσεις εν μέσω οξείας διαμάχης για τις αλλαγές που προωθεί στα ΑΕΙ η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, θεωρείται βέβαιη η σταθεροποίηση στη δεύτερη θέση της Πανσπουδαστικής (ΠΣΚ), φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ.

Ειδικότερα, η Βουλή ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για την Παιδεία με πλειοψηφία 145 βουλευτών, ενώ καταψήφισαν 102 βουλευτές. Κατά των αλλαγών οργανώθηκε και εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος χθες το βράδυ. Από την άλλη, χθες κατατέθηκαν τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, στις οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

• Η Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών να ενταχθεί ως μάθημα Γενικής Παιδείας στην Γ΄ Λυκείου. Το μάθημα θα διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, η οποία κόβεται από τη Νεοελληνική Λογοτεχνία.

• Ως Πρότυπο ορίζεται το Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

• Οι υποψήφιοι για θέση διευθυντή σχολικής μονάδας μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα σε τρεις μονάδες αντί των δύο που προβλεπόταν αρχικά.

Το θέμα των αλλαγών στην Παιδεία, και εύλογα εκείνες που αφορούν την τρίτη βαθμίδα, βρίσκεται στο επίκεντρο των παρατάξεων ενόψει των σημερινών φοιτητικών εκλογών. Ενδεικτικά, η ΔΑΠ εστιάζει στο ζήτημα των πιστωτικών μονάδων, το σύστημα των οποίων κλονίζει το υπουργείο Παιδείας, την ίδια στιγμή που έχει καθιερωθεί πλήρως στην Ευρώπη ως ένα μέσο αναγνώρισης των πτυχίων των ευρωπαϊκών ΑΕΙ εντός του κοινού ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης. Μάλιστα, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας που θα ξεκινήσει αύριο στο Ερεβάν της Αρμενίας.

Χαρακτηριστικό επίσης των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι η παρουσία ψηφοδελτίων της ΔΑΠ σε περισσότερες από πέρυσι σχολές, καθώς και η εμφάνιση νέων ανεξάρτητων σχημάτων. Μάλιστα, η παρουσία των ανεξάρτητων προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις εντός των σχολών από τις ισχυρές παρατάξεις που θεωρούν ότι θα τους «κόψουν» ψήφους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα ποσοστά της ΠΑΣΠ, που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πτωτική πορεία, σε συνδυασμό και με την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Θεωρείται βέβαιη η μάχη μεταξύ των δύο για την τρίτη θέση, αφού πέρυσι, σύμφωνα με την ΠΣΚ, η ΠΑΣΠ στα πανεπιστήμια πήρε 14,55% και η ΕΑΑΚ 13,09%. Στην τελευταία θέση αναμένεται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερή Ενότητα.

Τέλος, η Πρυτανεία του ΑΠΘ, ύστερα από την άρνηση των καταληψιών να παραχωρήσουν το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, που τελεί υπό κατάληψη από την Τετάρτη 6/5, για να διεξαχθούν ομαλά οι φοιτητικές εκλογές δέχθηκε την πρόταση των παρατάξεων να δοθούν οι λίστες μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Την ευθύνη θα έχουν οι εφορευτικές επιτροπές. Η κατάληψη συνεχίζεται, προκαλώντας τις αντιδράσεις των διαθέσιμων υπαλλήλων, που δεν μπορούν να επιστρέψουν και έχουν υποστεί περικοπή μισθού από την έναρξη της διαθεσιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή