Εντάχθηκαν οι σχολές ΑΕΙ σε πεδία

Εντάχθηκαν οι σχολές ΑΕΙ σε πεδία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Τον γρίφο της ένταξης των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο έλυσε το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνοντας σε ποιο από τα 5 επιστημονικά πεδία θα κατατάσσεται κάθε τμήμα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας με το νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το επόμενο σχολικό έτος 2015-2016. Το ζήτημα, το οποίο προβλημάτισε το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη, ήταν η κατάταξη των τμημάτων Πληροφορικής. Τελικά, τα βασικά σημεία της νέας κατανομής των 450 τμημάτων (ορισμένα έχουν ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πεδία) είναι τα εξής:

• Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές εντάσσονται στο 2ο πεδίο Θετικών Επιστημών, στο οποίο οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία.

• Τα τμήματα Πληροφορικής, σε πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν τον αμιγή τεχνολογικό προσανατολισμό, εντάσσονται στο 5ο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής.

• Τα τμήματα Πληροφορικής ΤΕΙ (ανεξαρτήτως κατεύθυνσης) θα ενταχθούν και στα δύο πεδία.

• Καθώς δεν δημιουργήθηκε ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο για τις στρατιωτικές σχολές, αυτές εντάχθηκαν στα πεδία με βάση το αντικείμενό τους. Ενδεικτικά, η Στρατιωτική Ιατρική εντάσσεται στο  3ο μαζί με τις υπόλοιπες σχολές  Επιστημών  Υγείας.

• Οι σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής εντάσσονται στο 1ο, στο 2ο και στο 5ο πεδίο.

Ως προς τους συντελεστές βαρύτητας των υπό εξέταση μαθημάτων στο νέο σύστημα, αποφάσισε τα εξής:

• Για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, εάν διεκδικούν θέση στο 1ο πεδίο, μαθήματα βαρύτητας είναι τα Αρχαία Προσανατολισμού (Π) με συντελεστή 1,3 και η Ιστορία Π με συντελεστή 0,7. Για θέση στο 3ο: η Βιολογία Γενικής Παιδείας (Γ.Π.) με 0,9 και η Γλώσσα Γ.Π. με 0,4. Για θέση στο 4ο πεδίο, μαθήματα βαρύτητας: η Γλώσσα Γ.Π. με 1,3 και τα Μαθηματικά Γ.Π. με 0,7.

– Για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, εάν διεκδικούν θέση στο 2ο πεδίο, μαθήματα βαρύτητας είναι τα Μαθηματικά Π με 1,3 και η Φυσική Π με 0,7. Για μία θέση στο 3ο πεδίο, η Βιολογία Π με 1,3 και η Χημεία Π με 0,7. Για μία θέση στο 4ο πεδίο, η Γλώσσα Γ.Π. με 1,3 και η Ιστορία Γ. Π. με 0,7.

– Για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, μαθήματα βαρύτητας στο 3ο πεδίο είναι η Βιολογία Γ.Π. με 0,9 και η Γλώσσα Γ. Π. με 0,4. Στο 4ο πεδίο, η Γλώσσα Γ. Π. με 1,3 και η Ιστορία Γ.Π. με 0,7. Στο 5ο πεδίο, τα Μαθηματικά Π με 1,3 και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Π με 0,7.

Η κατανομή όλων των σχολών και τμημάτων σε κάθε επιστημονικό πεδίο παρουσιάζεται στο www.kathimerini.gr.

 

Αναλυτικά τα επιστημονικά πεδία και οι συντελεστές βαρύτητας που θα ισχύουν από το επόμενο έτος, όπως ανακοινώθηκαν από το υπ. Παιδείας:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή