Μετανάστευση: «Καταρρέουν», χωρίς πόρους, οι υπηρεσίες

Μετανάστευση: «Καταρρέουν», χωρίς πόρους, οι υπηρεσίες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οικονομική κατάρρευση απειλούνται όσες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου συμμετέχουν στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Οχι λόγω της ροής μεταναστών και προσφύγων, που αυξάνεται διαρκώς, αλλά εξαιτίας λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών. Κι αυτό γιατί, ενώ είναι γνωστή από τον Ιούνιο του 2014 η απαίτηση της Κομισιόν, η Ελλάδα να συστήσει ενιαία αρχή για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το θέμα, 12 μήνες αργότερα, παραμένει σε εκκρεμότητα. Ετσι, ενώ την 30ή Ιουνίου λήγει το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ε.Ε., η χώρα αδυνατεί να εκταμιεύσει πόρους από το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (2014 – 2020) ελλείψει αρμόδιας διαχειριστικής αρχής.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στην «Κ» ότι από την 30ή Ιουνίου ο μηχανισμός διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης θα βρεθεί σε χρηματοδοτικό κενό και προσέθεσε ότι «η αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων». Κι όμως, σε 490 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που η Κομισιόν έχει δεσμεύσει για τη χρηματοδότηση δράσεων το διάστημα 2015 – 2020, ενώ το συνολικό ποσό, μαζί δηλαδή με την εθνική συμμετοχή, αγγίζει τα 590 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα «εθελοντικών επιστροφών» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέσω του οποίου επέστρεψαν, τον τελευταίο χρόνο, πίσω στις χώρες τους 6.500 μετανάστες, ολοκληρώνεται την 30ή Ιουνίου και δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τη συνέχισή του. «Προσπαθούμε να βρούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης», δήλωσε στην «Κ» ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, κ. Δανιήλ Εσδράς. Παρόμοια προβλήματα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει και η Υπηρεσία Ασύλου, παρότι σύμφωνα με την επικεφαλής της, κ. Μαρία Σταυροπούλου, «μέχρι τον Απρίλιο του 2016 οι ζωτικές λειτουργίες της υπηρεσίας δεν θα επηρεαστούν».

Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξήγησε στην «Κ» ότι μετά την ενοποίηση των ταμείων Ενταξης, Προσφύγων και Επιστροφών (Ανοιξη του 2014) και την αντικατάστασή τους από το νέο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, η Ελλάδα όφειλε αντίστοιχα να δημιουργήσει νέα, ενιαία διαχειριστική αρχή που θα αντικαθιστούσε τις επιμέρους αρχές των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Η διαδικασία όφειλε να έχει ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014, ωστόσο μέχρι την 20ή Μαρτίου 2015 η κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη σύσταση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τελικά, η ίδρυση της Διαχειριστικής Αρχής προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια (άρθρο 10), το οποίο μπήκε αιφνιδιαστικά στον «πάγο», προκειμένου να περιοριστεί η πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση από την απειλή των ΑΝΕΛ να το καταψηφίσουν. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη προτείνει δράσεις στην Κομισιόν, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή