Ακυρώνουν ξένοι φοιτητές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βυθίζονται -λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα- στην εσωστρέφεια και τα θερινά σχολεία που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας από ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ομίλους προβληματισμού, κοινωφελή ιδρύματα, επιστημονικές ενώσεις. Το κλίμα μεταξύ των διοργανωτών είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς υπάρχουν ακυρώσεις συμμετοχών από το εξωτερικό, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, για τα θερινά σχολεία που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα, λόγω του ελέγχου κεφαλαίων, διοργανωτές και χορηγοί των σχολείων αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο οργανώνονται στην Ελλάδα περί τα 50 θερινά σχολεία, στα οποία μετέχουν φοιτητές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για… «χαλαρά» εργαστήρια προβληματισμού και ζύμωσης, μέσα από τα οποία η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα κάνει βήματα εξωστρέφειας, δημιουργώντας και «πρεσβευτές» της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική είναι η Διεθνής Θερινή Ακαδημία, η οποία οργανώνεται από το 2002 και συγκεντρώνει πάνω από 100 μεταπτυχιακούς φοιτητές από πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Princeton και το ΜΙΤ, την Οξφόρδη, το Καίμπριτζ και τη Σορβόννη, το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, του Πεκίνου και της Σαγκάης κ.ά. «Μας στηρίζουν συγκινητικά καθηγητές ξένων πανεπιστημίων, όπως της Φλωρεντίας, όμως ήδη έχουμε 11 ακυρώσεις από τους συνολικά 100 συμμετέχοντες. Και πρέπει να λάβετε υπόψη ότι στο θερινό σχολείο μετέχουν διδακτορικοί φοιτητές και επιστήμονες συνηθισμένοι από ακραίες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα πολεμικοί ανταποκριτές», λέει, μιλώντας χθες στην «Κ», ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και εμπνευστής και διοργανωτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που μεταξύ των στόχων της έχει τη σφυρηλάτηση διεθνών δικτύων συνεργασίας και την προβολή της Ελλάδας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς στο εξωτερικό. Βέβαια, όπως προσθέτει ο ίδιος, ανακύπτουν προβλήματα με την κάλυψη λειτουργικών εξόδων του σχολείου (όπως, π.χ., η πληρωμή των ξεναγών ή των εισιτηρίων εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους). Από την άλλη, όπως λέει στην «Κ» διοργανωτής έτερου θερινού σχολείου, υπάρχουν περικοπές κυρίως από τους χορηγούς.

Επίσης, ξένοι φοιτητές ενημερώνονται και έρχονται στην Ελλάδα με επιπλέον μετρητά. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σύμφωνα με τον πρύτανή του Στέφανο Γκρίτζαλη. Το ίδρυμα είναι από τους μεγαλύτερους διοργανωτές θερινών σχολείων. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία των σχολείων τον Αύγουστο, εάν συνεχιστεί το κλίμα αβεβαιότητα με τις τράπεζες», τονίζει.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πρόγραμμα Erasmus. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη άρχισαν οι ακυρώσεις συμμετοχής από φοιτητές ευρωπαϊκών ΑΕΙ που επρόκειτο να κάνουν ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή