Κύμα συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους Ελληνες

Κύμα συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους Ελληνες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πώς είστε; Τι συμβαίνει ακριβώς;» Η φίλη από το Λίβανο (ζει στις ΗΠΑ) ρωτούσε με πραγματικό ενδιαφέρον μέσω σκάιπ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και, αφού ενημερώθηκε, ξαναρώτησε: «Ρουκέτες πέφτουν;» «Εεε… όχι». «Ε τότε είστε εντάξει», απάντησε μισοαστεία μισοσοβαρά. Η πλευρά του πλανήτη που γνωρίζει πραγματική βία και πόλεμο αντιμετωπίζει ελαφρώς πιο στωικά την κρίση στην Ελλάδα και τις ουρές στα ΑΤΜ. Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο με τον δυτικό κόσμο, όπου τα συνεχιζόμενα ρεπορτάζ για το ενδεχόμενο Grexit έχουν πυροδοτήσει πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους Ελληνες.

«Αν θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα, ταξιδέψτε σ’ αυτήν», έγραφε στον Guardian ο δημοσιογράφος Αλέξης Ανδρέου, άρθρο που διαμοιράστηκε κατά κόρον στα κοινωνικά δίκτυα. «Ολα όσα γνωρίζετε για τη χώρα είναι εκεί, ο καιρός, τα μνημεία, οι ακτές, το φαγητό. Ενώ και οι τιμές είναι χαμηλότερες από πριν. Η επίσκεψη στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι μία κατάσταση από την οποία όλοι κερδίζουν», έγραφε προτρέποντας τους Βρετανούς να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρετε μερικά ευρώ παραπάνω μαζί σας (και ίσως μερικές λίρες). Με αυτόν τον τρόπο κάνετε ενέσεις ρευστότητας στη χώρα μου. Χρειαζόμαστε τα μετρητά αυτήν τη στιγμή. Κλείστε τις πτήσεις σας με ελληνικές εταιρείες. Αν θέλετε να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο, μην κάνετε τις κρατήσεις σας μέσω πιστωτικών καρτών».

Στο ίδιο έντυπο, ο Πολ Μέισον, γνωστός πια σε όλους Βρετανός ανταποκριτής στην Αθήνα, συντάσσει «οδηγό» για εναλλακτικές διακοπές αλληλεγγύης στην Ελλάδα. «Εάν θα πάτε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι για να υποστηρίξετε τον κόσμο, μην τεμπελιάσετε απλώς στην παραλία», γράφει στο ρεπορτάζ που συνυπογράφει με τη Θεόπη Σκαρλάτου. Μεταξύ άλλων, προτείνει στους τουρίστες να επισκεφθούν κάποιο θέατρο υπό κατάληψη, όπως το Εμπρός, να θαυμάσουν τα γκράφιτι στα Εξάρχεια και να… «ταΐσουν μετανάστες» (επί λέξει, «feed migrants»), μέσω της ενίσχυσης ΜΚΟ όπως η «Κλίμακα».

Να στηρίξουν την Ελλάδα μέσα από τις αγορές τους προέτρεψε τις αναγνώστριές της και η αμερικανική Vogue. «Ενας τρόπος για να στηρίξουμε την Ελλάδα, είναι να επενδύσουμε στην εγχώρια βιομηχανία της, στην ελληνική μόδα, στα ελληνικά τρόφιμα, στα ελληνικά κοσμήματα. Ευτυχώς, σε αυτούς τους τομείς, οι επιλογές είναι τόσες που σε κακομαθαίνουν», γράφει η Jessie Heyman, προτείνοντας από σανδάλια αρχαιοελληνικού στιλ και κοσμήματα μέχρι σαπούνια και ελιές Καλαμών.

Συγκινητική ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας -της φτωχότερης χώρας της Ε.Ε.-, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μείωση στις κοινωνικές δαπάνες. Σύμφωνα με το Bloomberg, το 21% των πολιτών της Βουλγαρίας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η χώρα ωστόσο έχει το τέταρτο μικρότερο δημόσιο χρέος της Ε.Ε. (στοιχεία 2013). Πιο πρακτικός, ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW), προκειμένου να διευκολύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τη Γερμανία, αναλαμβάνει να τους ανοίξει λογαριασμούς σε γερμανικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή