Κοντά στους μετανάστες ο Μόρισεϊ

Κοντά στους μετανάστες ο Μόρισεϊ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί πριν από λίγο καιρό Βρετανοί τουρίστες να έσπευσαν να «διαμαρτυρηθούν» σε μεγάλη ταμπλόιντ εφημερίδα σχετικά με την αθρόα έλευση μεταναστών στην Κω, ωστόσο ο δημοφιλής συμπατριώτης τους, ηθοποιός Ντέιβιντ Μόρισεϊ επέλεξε τη συμπαράσταση προς τους μετανάστες και τη δημοσιοποίηση του προβλήματος. Βρέθηκε, λοιπόν, για δύο μέρες στη Λέσβο μαζί με την αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας στο νησί. Εκεί διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις διαστάσεις του εν λόγω ανθρωπιστικού προβλήματος, που χαρακτήρισε ως «χειρότερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές. Γι’ αυτό και δεν παρέλειψε, σε κάθε δήλωσή του, να τονίζει την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Υπατη Αρμοστεία υπολογίζει ότι 1.000 μετανάστες φτάνουν κάθε μέρα στα νησιά, εκ των οποίων το 60% είναι πρόσφυγες από τη Συρία. «Αυτή η οικογένεια δραπέτευσε από τον πόλεμο στη Συρία και τώρα κοιμάται κάτω από ελαιόδεντρα στη Λέσβο», έγραφε ως λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία μιας οικογένειας προσφύγων ο διάσημος ηθοποιός στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, που έλαβε τη μορφή ιδιότυπου «ημερολογίου», το οποίο διάβασαν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Καθώς οδηγούσα κατά μήκος της παραλίας, το μόνο που έβλεπα ήταν σωσίβια και παρατημένα φουσκωτά. Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά, νεαροί άνδρες, ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά, όλοι εξαντλημένοι κάτω από την αφόρητη ζέστη του ελληνικού ήλιου», περιγράφει ο «κακός» κυβερνήτης του Walking Dead, που επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία. Συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις διάσωσης του Λιμενικού, η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ήταν «ένα σκάφος σαν μια μικρή κουκκίδα στην οθόνη του ραντάρ». Στη συνέχεια, καθώς η ακτοφυλακή πλησίαζε, πορτοκαλί σωσίβια άρχιζαν να γίνονται ορατά στο γαλάζιο της θάλασσας. Επρόκειτο για ένα σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο στη Μεσόγειο για δέκα ώρες. Μεταξύ των διασωθέντων και ένα μικρό κορίτσι, η εικόνα του οποίου στην αγκαλιά του Μόρισεϊ έκανε, μέσω twitter και instagram, τον γύρο του κόσμου. Στον Μόλυβο συνάντησε και συνομίλησε με τον 13χρονο Μοχάμεντ, που έχει χάσει επαφή με τους γονείς του εδώ και δύο χρόνια. «Ως πατέρας ο ίδιος, δεν μπορώ να φανταστώ την αίσθηση να μη γνωρίζεις πού βρίσκεται το παιδί σου και αν είναι ασφαλές».

Ο Βρετανός ηθοποιός δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σε συνέντευξη που έδωσε στην Daily Mail περιγράφει λεπτομερώς την οργάνωση των πολιτών στον Μόλυβο, όπου φθάνουν τα καΐκια όσων δεν διασώζονται από το Λιμενικό, καθώς είναι το κοντινότερο χωριό στα τουρκικά παράλια. «Χείρα βοηθείας» στους κατά εκατοντάδες νεοφερμένους στο νησί προσφέρουν ακόμα ξένοι τουρίστες από τη Δανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, φτιάχνοντας σάντουιτς, δίνοντας νερό και καθαρίζοντας τους χώρους όπου ζουν οι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Για την εμπειρία του ο Βρετανός ηθοποιός έχει ήδη μιλήσει στο BBC, στο CNN και στο NBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή