Πάνω από 5 εκατ. ευρώ το κόστος για την αποκατάσταση στον Ασπρόπυργο

Πάνω από 5 εκατ. ευρώ το κόστος για την αποκατάσταση στον Ασπρόπυργο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 5 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί εφόσον εντοπιστούν επικίνδυνα απόβλητα, τοποθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος το κόστος της αποκατάστασης της ζημιάς που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Το κόστος αυτό θα βαρύνει την εταιρεία στην οποία ανήκει ο χώρος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Καμένα ή μη σκουπίδια και λοιπά απόβλητα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση, την οποία υπέγραψε προ ημερών ο απελθών υπουργός κ. Παν. Λαφαζάνης, ορίζει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά τους επόμενους μήνες για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Χαρακτηρισμός και διαχωρισμός των αποβλήτων ως επικίνδυνα ή μη, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαχείρισή τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στον χώρο εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 140.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών (καμένα ή μη).

2. Αμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων καύσης (λ.χ. στάχτες), ώστε να σταματήσει η διασπορά οργανικών ρύπων μέσω της σκόνης.

3. Απομάκρυνση των αποβλήτων από το ΚΔΑΥ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

4. Απόξεση του εδάφους μετά την απομάκρυνση των αποβλήτων.

5. Συνέχιση των δειγματοληψιών μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει το ΚΔΑΥ (Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.) θα πρέπει να υποβάλει άμεσα (έως σήμερα) στο ΥΠΑΠΕΝ χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων αποκατάστασης, θα γίνουν νέοι έλεγχοι, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί αν θα χρειαστούν ή όχι συμπληρωματικά μέτρα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων αποκατάστασης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του Δημοσίου από την ημέρα της πυρκαγιάς (6 Ιουνίου) έως σήμερα. Το κόστος ενδέχεται να αυξηθεί αν στον χώρο εντοπιστούν επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία χρήζουν διαχείρισης από εξειδικευμένες εταιρείες, πιθανότατα στο εξωτερικό. Το κόστος αποκατάστασης βαρύνει τη Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε., όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία περί αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή