Η Αθήνα φέτος δεν λέει να αδειάσει…

Η Αθήνα φέτος δεν λέει να αδειάσει…

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελα, Στέλιο, πες μου. Α, πάλι παγωτό;». Ο περιπτεράς στην πλατεία των Βριλησσίων γνωρίζει τα παιδιά της γειτονιάς με τα ονόματά τους. «Γεια σας, κύριε Γιώργο, ευχαριστώ!» λέει ο πιτσιρικάς και χάνεται στο πλήθος της πλατείας. Ηταν περίπου 9 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Το φως είχε πέσει σηκώνοντας το «σμήνος» των παιδιών. Αλλα σε ποδήλατα, άλλα σε πατίνια, άλλα πίσω από μια μπάλα, ένας πραγματικός πανζουρλισμός. Τα μεγαλύτερα είχαν στήσει πηγαδάκια, κορίτσια αλλού, αγόρια αλλού, όπως προστάζει η ηλικία. Στις γύρω καφετέριες και στα φαγάδικα, επίσης δεν έπεφτε καρφίτσα. Οι επιλογές για φαγητό στην περιοχή δεν είναι άπειρες, το σουβλάκι επικρατεί ως έδεσμα, αλλά είναι φτηνό και ανακουφιστικό, ας το παραδεχθούμε. Η εικόνα κάθε άλλο παρά πρόδιδε ότι βρισκόμαστε στην εκπνοή του Ιουλίου.

«Οχι, δεν είναι η κλασική εικόνα για την εποχή», παραδέχονται οι καταστηματάρχες, που βέβαια έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τα σπασμένα της προηγούμενης περιόδου. «Δεν έχει φύγει ο κόσμος. Τουλάχιστον όχι ακόμα». Ο υπ’ αριθμόν ένα δείκτης είναι το παρκάρισμα. Εάν κάποτε η στάθμευση στο κέντρο και στις συνοικίες θα ήταν τέτοιες μέρες παιχνιδάκι, φέτος παραμένει ένα στοίχημα. «Κάπως ξαλάφρωσε η κατάσταση, αλλά όχι τελείως, όχι όπως άλλες χρονιές», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Λ., που μένει στον Λόφο του Στρέφη. Τα σχέδια και του ίδιου για διακοπές ανατράπηκαν λόγω των εξελίξεων. «Είμαι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, οπότε δεν είχα κλείσει κάπου. Αυτό που έγινε με το δημοψήφισμα και τη διαπραγμάτευση με μούδιασε τελείως. Οπότε είμαι ακόμα στην αναμονή».

Οι εκδρομείς του Ιουλίου ακύρωσαν μαζικά τις κρατήσεις τους και εκείνοι που έφυγαν έφυγαν μετά φόβου Θεού. Εάν ούτως ή άλλως η σεζόν είναι μικρή, φέτος συρρικνώθηκε. «Είναι ψευδής η εντύπωση ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα διαρκεί τρεις μήνες», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Κουμαρτζάκης, ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού ταξιδιωτικού πρακτορείου (fygame.gr). «Διαρκεί από τις 15 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου. Ο Ελληνας τουρίστας είναι ούτως ή άλλως ταξιδιώτης της τελευταίας στιγμής και η έκρυθμη κατάσταση δημιουργήθηκε αμέσως πριν από την έναρξη της σεζόν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει προλάβει να κάνει τον προγραμματισμό του». Δεν είναι τυχαίο ότι όσο δύσκολα βρίσκεις σήμερα θέση στάθμευσης στο Κολωνάκι και στην Κηφισιά, που ακόμα σφύζουν από ζωή, τόσο εύκολα βρίσκεις θέση στο πλοίο της γραμμής.

«Θα κάνετε διακοπές;». «Θα δούμε», λέμε ο ένας στον άλλο στις παρέες. Δεν είναι τόσο τα capital controls που έχουν κρατήσει τους Αθηναίους στην πόλη μέσα καλοκαιριού. Οι περισσότεροι επικαλούνται ψυχολογικούς λόγους, αλλά και μια απροσδιόριστη αγωνία για την επόμενη μέρα. «Με αυτή τη χασούρα που είχαμε τον προηγούμενο καιρό, δεν μου πάει η καρδιά να κλείσω το μαγαζί και να φύγω», λέει η Στέλλα Γ. που έχει κατάστημα με δώρα στο κέντρο. «Αν συνεχιστεί η πτώση, δεν είναι ότι θα βάλω λουκέτο, είναι ότι θα πρέπει να κάνω περικοπές. Και δεν το θέλω. Προτιμώ να μείνω εδώ και να παλέψω να μείνουμε όρθιοι».

Η Μυρσίνη, η Τίνα, η Μελίνα έστειλαν τα παιδιά «στο χωριό», η κάθε μία στο δικό της. «Αυτά δεν φταίνε, εμείς ας ψηθούμε. Θα πάμε κανένα θερινό, θα πιούμε κάνα καφέ, κάνα κοκτέιλ, μια χαρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή