Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τις φωνές της Γης

Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τις φωνές της Γης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν την Κυριακή 15 Μαΐου, ανήμερα τη γιορτή της Μητέρας, όταν, ανάμεσα στο διάβασμα για τις εξετάσεις, χάζευα στο Διαδίκτυο και βρέθηκα κατά τύχη στη σελίδα του διαγωνισμού. Αμέσως εντυπωσιάστηκα από το θέμα “Voices of the Earth”, γιατί έπρεπε να φανταστώ κάποιο μήνυμα που εκπέμπει η Γη. Συμπτωματικά άκουγα μια συλλογή στο YouTube, που ήταν μια σύνθεση από δελφίνια και κύματα μαζί με πιάνο. Φαντάστηκα λοιπόν έναν ύμνο από το στόμα της μάνας Γης προς τα παιδιά της, μέσα από τα παιχνιδίσματα των δελφινιών στα κύματα, τους χειμωνιάτικους ορμητικούς καταρράκτες, το κελάηδημα των πουλιών την άνοιξη και ό,τι άλλο απολαμβάνουμε και εισπράττουμε εμείς οι άνθρωποι από τη φύση».

Ετσι περιγράφει η 14χρονη Ηλέκτρα Γιακαμόζη από την Αθήνα τον τρόπο που εμπνεύστηκε τη σύνθεσή της, «Thank You For Enjoying My Music» (Σας ευχαριστώ που απολαμβάνετε τη μουσική μου), όπως ονομάζεται. Ουσιαστικά –όπως μας λέει η ίδια– πηγή της έμπνευσής της ήταν ο ήχος των δελφινιών.

Ανάμεσα σε χιλιάδες παιδιά, ηλικίας 7 ως 15 ετών, η σύνθεση της Ηλέκτρας διακρίθηκε σε κορυφαίο διαγωνισμό ζωγραφικής για το περιβάλλον, με θέμα «Φωνές της Γης – Voices of the Earth», που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο. Η σύνθεση της νεαρής Ελληνίδας που κέρδισε τις εντυπώσεις επιλέχτηκε ανάμεσα στα καλύτερα έργα για να μοιραστεί την ύψιστη διάκριση του 1ου βραβείου μαζί με μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών από άλλες χώρες.

Ο διαγωνισμός, που χρονολογείται από το 1999, αποτελεί κορυφαίο εικαστικό γεγονός για παιδιά και εφήβους, και διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου Πιστοποίησης (Ιnternational Certification Organization Network – IQNet) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας της Ιαπωνίας (Japan Quality Assurance Organization – JQA) και την παράλληλη στήριξη του γραφείου της UNICEF στο Τόκιο. Σύμφωνα με δηλώσεις των διοργανωτών, οι συμμετοχές στα 16 αυτά χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 18.000. Μεταξύ αυτών και αρκετά Ελληνόπουλα.

Αλλωστε, κάτι που κάνει ακόμη πιο σημαντική τη διάκριση της Ηλέκτρας είναι ότι στον φετινό διαγωνισμό ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς συμμετείχαν παιδιά από 85 χώρες, ανεβάζονταν τον συνολικό αριθμό ατομικών και ομαδικών έργων που έχουν διαγωνιστεί στις 238.000.

Στο παρελθόν, βραβευμένα έργα έχουν εκτεθεί σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις κύρους, όπως για παράδειγμα στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το 2009 και το 2010, όπως επίσης και στο πλαίσιο του Διεθνούς Κλιματικού Forum στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009.

Η Ηλέκτρα Γιακαμόζη ζει στην Αθήνα και είναι μαθήτρια γυμνασίου. Εχοντας δείξει από μικρή τον προσανατολισμό της προς τις τέχνες και ιδιαίτερα στη ζωγραφική, η τελευταία αυτή αναγνώριση πιστοποιεί το ταλέντο της, «το οποίο πάντως δεν μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς την απεριόριστη υποστήριξη των δασκάλων και της οικογένειάς μου», όπως λέει η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή