Ανιση κατανομή εισακτέων και καθηγητών στα ΑΕΙ

Ανιση κατανομή εισακτέων και καθηγητών στα ΑΕΙ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας στέλνει τους 18χρονους να φοιτήσουν στην επαρχία, παρότι ο πληθυσμός της χώρας συγκεντρώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και ενώ τα πανεπιστήμια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έχουν πολύ περισσότερους καθηγητές σε σχέση με τα περιφερειακά ΑΕΙ. Σε τμήματα με ομοειδές αντικείμενο ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται κάθε χρονιά είναι ο ίδιος, παρότι ο αριθμός των διδασκόντων σε κάθε τμήμα είναι διαφορετικός. Κάτι που οδηγεί σε ανισότητες και εντέλει σε υποβάθμιση των τμημάτων, τα οποία επιβαρύνονται με εισακτέους που δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν. Μάλιστα, η πολιτική επιλογή του υπουργείου έρχεται σε μία ακαδημαϊκή χρονιά κατά την οποία οι μετεγγραφές έχουν περιοριστεί στο 15% των συνολικών θέσεων κάθε τμήματος ΑΕΙ.

Ειδικότερα, φέτος ο συνολικός αριθμός θέσεων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ μειώθηκε στις 68.345 από 70.305. Ομως, η μείωση δεν είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στα οποία οι θέσεις αυξήθηκαν, ενώ αντίστροφα μειώθηκαν οι θέσεις στα κεντρικά ιδρύματα, στα οποία, λόγω εντοπιότητας, στοχεύουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να οξυνθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δάφνης Μανουσάκη, επίκουρης καθηγήτριας στην Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν το 52,8% του πληθυσμού και περισσότερο από το 61% των πανεπιστημιακών καθηγητών, δέχονται το 46,5% των εισακτέων σε πανεπιστημιακές σχολές. «Το υπουργείο Παιδείας, με τον τρόπο που κατανέμει τους εισακτέους στα πανεπιστήμια, υποχρεώνει μεγάλο μέρος των νέων από Αττική και Κεντρική Μακεδονία να μετακινηθούν προς την περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία μάλλον υπάρχει επαρκής αριθμός καθηγητών», αναφέρει η κ. Μανουσάκη. Την πολιτική αυτή ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η σημερινή δεν φαίνεται ότι διαφοροποιείται σε αυτό το σημείο. «Ομως, ενώ πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ μειώθηκε, ενώ παράλληλα ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις σχεδόν ελεύθερες μετεγγραφές, φέτος είναι ιδιαίτερα μειωμένος ο αριθμός εισακτέων για τα κεντρικά ΑΕΙ, ενώ παράλληλα περιορίζονται δραστικά οι μετεγγραφές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άνιση κατανομή φοιτητών και καθηγητών μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων, εις βάρος των νέων που θα φοιτήσουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια».

Τέλος Αυγούστου οι βάσεις ΑΕΙ, ΤΕΙ

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής για τους 93.982 υποψηφίους των γενικών και επαγγελματικών λυκείων, οι οποίοι προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι συνολικές θέσεις θα είναι περίπου 70.000, καθώς στις 68.345 θέσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα πρέπει να προστεθούν οι θέσεις των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών. Ετσι, το τελικό ποσοστό επιτυχίας διαμορφώνεται στο 74,5%. Βέβαια, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί, διότι κάποιοι εκ των 93.982 υποψηφίων δεν έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο.

Οι εγγραφές θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ωστόσο φέτος θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας για όσους εισακτέους ελπίζουν να πάρουν μετεγγραφή. Καθώς το ποσοστό των μετεγγραφών περιορίστηκε (15% επί του αριθμού εισακτέων κάθε σχολής), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής και, αφού γίνει η μοριοδότηση του συνόλου των υποψηφίων, θα ανακοινωθεί πόσοι θα βρεθούν πάνω από το όριο.

Τέλος, εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος για την εισαγωγή αθλητών στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Η εγκύκλιος παρουσιάζει ποιες επιδόσεις πρέπει να έχουν πετύχει οι υποψήφιοι σε διεθνείς και πανελλαδικούς αθλητικούς αγώνες, ώστε να πριμοδοτηθούν στον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή