Συνέδριο για τις νέες διαστάσεις της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Συνέδριο για τις νέες διαστάσεις της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και ευρεία θεματολογία, από τη φύση της επιχειρηματικής ηθικής ως τον ρόλο της καινοτομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη, περιλάμβανε το συνέδριο με θέμα την εταιρική κοινωνική ευθύνη που έλαβε χώρα χθες στο Κέντρο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στου Παπάγου. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το CSR Hellas, το ελληνικό δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), που συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια λειτουργίας, με την υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, καθώς και της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ). Στο καλωσόρισμά της, η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος της CSR Hellas –και διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον όμιλο ΤΙΤΑΝ–, τόνισε ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι θέμα «παιδείας» και του «πώς αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στον κόσμο». Ανέδειξε νέες προτεραιότητες στο πλαίσιο της ΕΚΕ, όπως οι έγκαιρες πληρωμές και η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, που αναλύθηκαν περαιτέρω στα πάνελ που ακολούθησαν.

Σε ένα εξ αυτών, ο Αλέξανδρος Αντωναράς, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το 25% των εταιρικών πτωχεύσεων στην Ε.Ε. συνδέεται με καθυστέρηση πληρωμών. Αυτό μεταφράζεται, όπως είπε, σε απώλεια 450.000 θέσεων εργασίας ετησίως.

Ο Στέφαν Κρετς, εκτελεστικός διευθυντής του CSR Europe, του πανευρωπαϊκού δικτύου ΕΚΕ, που συναπαρτίζεται πλέον από 44 εθνικούς συνδέσμους με πάνω από 10.000 επιχειρήσεις ως μέλη, παρουσίασε το βασικό περίγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Διακήρυξης 2020. Η διακήρυξη αποτελεί ένα κάλεσμα προς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να συνεργαστούν για την προώθηση τριών κύριων στόχων: την ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της κοινωνικής ισότητας, την αειφορία στις μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης και τον σεβασμό στη διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης.

Στο πάνελ που εστίασε σε αυτό το θέμα –διαφάνεια και ανθρώπινα δικαιώματα– ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους μια εταιρεία μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων: να προσλαμβάνει και να προαγάγει άτομα με αναξιοκρατικά κριτήρια, να παρακωλύει τη σύσταση εργατικών σωματείων, να εκμεταλλεύεται μετανάστες και να μην παρέχει ασφαλιστική κάλυψη.

Στον διάλογο που ακολούθησε τις εισηγήσεις, συζητήθηκαν τα όρια του αλτρουισμού και του πεφωτισμένου συμφέροντος στις πρακτικές μίας εταιρείας, το κατά πόσον έχουν περισσότερη σημασία οι δράσεις ΕΚΕ ή η αυστηρή συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία (αναφέρθηκε και το όνομα της Volkswagen), αλλά και ο βαθμός στον οποίο μπορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα ΕΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή