«Οι αλλαγές νομοθεσίας διώχνουν επενδυτές»

«Οι αλλαγές νομοθεσίας διώχνουν επενδυτές»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα μας όσο συνεχίζουμε τις «φωτογραφικές» ρυθμίσεις και τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία. Την εκτίμηση αυτή έκανε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF με αφορμή την 11η ετήσια έκθεσή της για την περιβαλλοντική νομοθεσία στη χώρα μας. Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για τη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας των νόμων που θεσπίστηκαν το προηγούμενο έτος, καθώς και την επικράτηση της λογικής των «φωτογραφικών» ρυθμίσεων.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε χθες, αφορά την περίοδο από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015, και ως εκ τούτου καλύπτει δύο κυβερνήσεις. «Το κοινό στοιχείο των δύο περιόδων ήταν η απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής», ανέφερε ο διευθυντής του WWF, Δημ. Καραβέλας. «To 2014 είδαμε μια δραματική υποβάθμιση της ποιότητας νομοθέτησης. Εχει επικρατήσει η αδιαφάνεια και η λογική των φωτογραφικών ρυθμίσεων. Ενας σοβαρός επενδυτής δεν περιμένει από ένα κράτος να λειτουργεί με φωτογραφικές ρυθμίσεις, αλλά να έχει μια σταθερή νομοθεσία. Οπως προκύπτει και από πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, χώρες με πολύ πιο αυστηρή από την Ελλάδα περιβαλλοντική νομοθεσία αποτελούν ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη επενδυτικής πρωτοβουλίας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της επιλεκτικής διευκόλυνσης επενδυτών, που δημιουργεί επιχειρηματική ανασφάλεια, και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές θεσμικό πλαίσιο, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ενθάρρυνση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας».

Ειδική αναφορά έγινε από την οργάνωση στις δεσμεύσεις έναντι του 2ου και 3ου μνημονίου. «Υπάρχουν τουλάχιστον 10 δεσμεύσεις με ευρύτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα στο 2ο μνημόνιο στις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόοδος, όπως η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες», ανέφερε η επικεφαλής πολιτικής του WWF, Θεοδότα Νάντσου. «Αντίθετα, αντί να προωθηθεί η αναμόρφωση της δασικής νομοθεσίας, είχαμε τους δύο “δασοκτόνους” νόμους 4280/14 και 4315/14, που ελπίζουμε ότι θα αποσυρθούν. Στο 3ο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για την επανεξέταση κάποιων προβληματικών ρυθμίσεων, καθώς και η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για το περιβάλλον, την ενέργεια και τον τουρισμό».

Προτεραιότητες

Οπως καταλήγει το WWF, στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα, η κατάργηση της κακής νομοθεσίας, η υποστήριξη των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, η δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (σήμερα οι επιθεωρητές έχουν υποβιβαστεί σε «απλή» διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ με μόλις 17 άτομα για όλη τη χώρα). Επίσης η οργάνωση ζητάει περισσότερη διαφάνεια στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, το οποίο όπως επισημάνθηκε δεν δημοσιεύει πλέον απολογιστικές εκθέσεις.

Ηταν οι εξελίξεις μόνο αρνητικές; Το WWF χαιρέτισε την έγκριση της εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, της νέας εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση απορριμμάτων (αν και όπως επισημάνθηκε, θέτει πολύ υψηλούς στόχους που προϋποθέτουν την ύπαρξη μηχανισμού που θα τους εφαρμόσει άμεσα). Και, τέλος, την ανάδειξη περιβαλλοντικών ζητημάτων από την «κοινωνία των πολιτών», με πιο επιτυχημένο παράδειγμα την απόσυρση του ν/σ για τον αιγιαλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή