Αποδυνάμωση Συμβουλίων ΑΕΙ λόγω… ΕΜΠ

Αποδυνάμωση Συμβουλίων ΑΕΙ λόγω… ΕΜΠ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με «φωτογραφική» στόχευση, για τον έλεγχο των ΑΕΙ; Σε αυτό κατατείνει η απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει εσπευσμένα την αρμοδιότητα των Συμβουλίων (Σ.Ι.) βάσει της οποίας προκρίνουν -ύστερα από ουσιαστική αξιολόγηση των υποψηφίων- μόνο τρεις, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων τους στο ΑΕΙ. Η σχετική ΠΝΠ εκδίδεται εσπευσμένα από το υπουργείο και η ίδια ρύθμιση θα αποτελεί μια από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διάλογο. Το θέμα θα είναι το βασικό στην έκτακτη σύνοδο που θα πραγματοποιήσουν οι πρυτάνεις στην Αθήνα μεθαύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκρίνει:

– Τα Συμβούλια να χάσουν πολλές από τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες και να αποκτήσουν χαρακτήρα γνωμοδοτικού οργάνου.

– Την επιστροφή της φοιτητικής ψήφου στις πρυτανικές εκλογές, αλλά με ποσοστιαία βαρύτητα μικρότερη από εκείνη που όριζε ο νόμος Μπαλτά.

– Την κατάργηση της δυνατότητας διεθνούς προκήρυξης για τη θέση πρύτανη: μόνο πανεπιστημιακοί του ίδιου ιδρύματος μπορούν να εκλεγούν πρυτάνεις.

Οι αλλαγές στις αρμοδιότητες των Σ.Ι. αναμένεται να προκαλέσουν μπαράζ παραιτήσεων διακεκριμένων Ελλήνων του εξωτερικού που μετέχουν σήμερα σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, έως τώρα με βάση τον νόμο 4009/2011, το Σ.Ι. σε κάθε ΑΕΙ αξιολογούσε τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων πρυτάνεων και επέλεγε με ψηφοφορία τρεις, οι οποίοι διεκδικούσαν την ψήφο των συναδέλφων τους (σε έναν ή δύο γύρους). Με την ΠΝΠ καταργείται η δυνατότητα της προεπιλογής. «Τα Συμβούλια αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με ΠΝΠ καταργούμε αυτή την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας», ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη Βουλή.

Ο κ. Φίλης σπεύδει να αλλάξει μία διάταξη, παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη Δευτέρα διάλογο για τον νέο νόμο-πλαίσιο. Ποιος ο λόγος της σπουδής; Σε πέντε ΑΕΙ -Πάντειο, Κρήτης, Οικονομικό, Χαροκόπειο, Ιόνιο- πρέπει να γίνουν εκλογές έως το τέλος Οκτωβρίου. Βέβαια, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο για τυπικούς λόγους, ύστερα από προσφυγές, ακύρωσε τις εκλογές πρυτάνεων σε ΑΠΘ, Πατρών και ΕΜΠ. Στα δύο -ΑΠΘ και Πατρών- οι εκλογές επαναλήφθηκαν και επανεξελέγησαν οι ίδιοι. Μόνο στο ΕΜΠ εκκρεμεί η διαδικασία. Εκεί το Σ.Ι. προέκρινε τη Δευτέρα τους τρεις που είχε επιλέξει και πέρυσι τον Μάιο (Ιωάννη Γκόλια, Βασίλη Μάγκλαρη, Δημήτρη Τσαμάκη), αλλά δεν έχουν γίνει οι εκλογές. Μέλη του Σ.Ι. του ΕΜΠ ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η απόφαση του ΣτΕ επιστρέφει τα πράγματα εκεί που ήταν πριν από την ακύρωση των εκλογών και το Σ.Ι. διατηρεί τη δυνατότητα προεπιλογής. Ωστόσο, γιατί ορίζεται στην ΠΝΠ ότι εάν δεν πειθαρχήσει το Σ.Ι. αρμόδια για τη διενέργεια των εκλογών είναι η Σύγκλητος; Υπάρχει κίνδυνος απειθαρχίας; Ή μήπως το υπουργείο φοβάται ομαδικές παραιτήσεις των Σ.Ι.;

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι, αφού δεν έχουν γίνει εκλογές, στην ψηφοφορία θα μπουν όχι μόνο οι τρεις προεπιλεγέντες από το Σ.Ι., αλλά και οι επτά που είχαν θέσει υποψηφιότητα τον Ιούνιο του 2014 (εάν βεβαίως συνεχίζουν όλοι να το επιθυμούν). Μεταξύ των 7 είναι η Τώνια Μοροπούλου, που προσέφυγε στο ΣτΕ, και ο Γεράσιμος Σπάθης, νυν γ.γ. Διά Βίου Μάθησης, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, που είναι ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, από τη Βουλή, εξήγγειλε χθες τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης για την έρευνα από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους (με κονδύλια του ΕΣΠΑ και με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). «Στοιχεία του 2009 – 2014 δείχνουν ότι από τις ατελέσφορες πολιτικές της λιτότητας εγκατέλειψαν τη χώρα 20.000 εξειδικευμένοι ερευνητές. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο κ. Φωτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή