Η επιστήμη εισβάλλει στο χωράφι

Η επιστήμη εισβάλλει στο χωράφι

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλεξ που εργάζεται στο χωράφι και η Σύλβια που δουλεύει στην έρευνα αναζητούν τρόπους επικοινωνίας. Τα καταφέρνουν, μάλιστα, τόσο καλά, που στο τέλος παντρεύονται. Το παραπάνω love story θα μπορούσε να είναι σενάριο μιας ρομαντικής κομεντί, αποτελεί όμως το κατεξοχήν μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της διεθνούς έκθεσης στο Μιλάνο: ο αγροτικός τομέας και η επιστήμη πρέπει να συνεργαστούν στενά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα επόμενα χρόνια επαρκή τροφή υψηλής ποιότητας. Το κοινό προς το παρόν είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Expo 2015, που έχει ως θεματικούς άξονες την τροφή για τον πλανήτη και την ενέργεια για ζωή.

Παραμονές της παγκόσμιας ημέρας διατροφής (16 Οκτωβρίου), και το «παρών» στην έκθεση του Μιλάνου δίνουν τρεις Ευρωπαίοι επίτροποι, ο Vytenis Andriukaitis (υγείας και ασφάλειας τροφίμων), ο Carlos Moedas (έρευνας, επιστήμης, καινοτομίας) και ο Philip Hogan (γεωργίας και περιφερειακής ανάπτυξης), θέλοντας να δείξουν τη σημασία που δίνει η Ε.Ε. στους παραπάνω τομείς. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου flash επί της σπατάλης και της σήμανσης των τροφίμων. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι οι Ευρωπαίοι δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τι σημαίνει η ένδειξη «κατανάλωση μέχρι» (40%) και «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (47%) στα τρόφιμα που αγοράζουν. Στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ε.Ε. ενάντια στη σπατάλη τροφίμων θα περιλαμβάνονται τροποποιήσεις στις εν λόγω σηματοδοτήσεις. «Αν δεν κάνουμε κάτι, η σπατάλη θα ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια τόνους έως το 2020», προειδοποίησε ο επίτροπος Andriukaitis σε σχετική συνέντευξη Τύπου. «Μόνον στην Ευρώπη το φαινόμενο κοστίζει 200 δισ. ευρώ ετησίως». Παράλληλα, η Επιτροπή συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές τροφίμων από την Ευρώπη με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα. «Ακριβώς όπως και τα αμερικανικά προϊόντα και από τις 51 Πολιτείες φτάνουν στην Ευρώπη με ενιαία ετικέτα», σχολίασε ο επίτροπος, που κρίνει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία, ενδεχομένως στις αρχές του 2016, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ουρές για τα περίπτερα

Παρά το κρύο και τη βροχή, χιλιάδες κόσμου περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για να επισκεφθεί τα εθνικά περίπτερα. Οι αραβικές χώρες εντυπωσιάζουν με ογκώδεις κατασκευές που ξεχωρίζουν από μακριά, ενώ πολλούς επισκέπτες προσελκύουν και παραδοσιακά δημοφιλείς κουζίνες. Οι Ισπανοί, μάλιστα, «πανηγυρίζουν» ήδη την επιτυχία τους, έχοντας αναρτήσει ένα πανό για τα 3 εκατομμύρια επισκέπτες, δεδομένου ότι η έκθεση τελειώνει στα τέλη του μήνα.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν παύουν να περνούν το κατώφλι του ελληνικού περιπτέρου, που είναι ενταγμένο στο Bio Mediterraneum Cluster μαζί με την Τουρκία, τη Σικελία, την Τυνησία, την Αλγερία, την Αλβανία, τη Σερβία κ.ά. Κάποιοι εκπλήσσονται γιατί περιμένουν να εμβαθύνουν στο… τζατζίκι, οι πληροφορίες, όμως, που παρατίθενται «ξεφεύγουν» από τα καθιερωμένα. Μπαίνοντας, μία κατασκευή από ανακυκλωμένο γυαλί μάς παραπέμπει στη θάλασσα και μία με πλίνθους στη γη. Στα δύο video walls παραβάλλονται αντίστοιχα οι καλλιέργειες στη γη (ελαιόλαδο, μέλι, μαστίχα, κρόκος Κοζάνης) και στη θάλασσα (ιχθυοκαλλιέργειες). Αλλοι «ξελογιάζονται» με έναν ηλεκτρονικό παιχνίδι που τους μαρτυράει τα μυστικά των πιο γνωστών ελληνικών συνταγών. Οι πιο «εναλλακτικοί» απασχολούνται με την ποικιλία αρωματικών φυτών που έχουν παραταχθεί στον έτερο τοίχο. Από τον Μάιο περνούν καθημερινά πάνω από 5.000 επισκέπτες, σε ορισμένα Σαββατοκύριακα, μάλιστα, πέρασαν πάνω από 12.000 άτομα ανά ημέρα. Εκτός, όμως, από τα άδυτα κάθε εθνικής κουζίνας, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να «ξεναγηθούν» και στο μέλλον. Στο «σούπερ μάρκετ του μέλλοντος», μεταξύ άλλων, εκτίθενται οι επόμενης γενιάς συσκευασίες, αυτές που θα κυκλοφορήσουν στις αγορές το 2020 και το 2050. Στο εγγύς μέλλον, λοιπόν, η τεχνολογία, για παράδειγμα, θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στο ψυγείο μας ένα φρέσκο καλαμαράκι για τρεις βδομάδες και αν, τελικά, αλλάξουμε γνώμη και δεν θέλουμε να το φάμε, να το καταψύξουμε! Χωρίς αυτό να αλλοιωθεί – σύμφωνα με τους ειδικούς.

Προσοχή στη συσκευασία!

Δεκάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, στην Ιspra, βρίσκεται το Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενα εκ των επτά διαφορετικών ερευνητικών Ινστιτούτων ασχολείται με τις επιστήμες τροφίμων. «Το ζητούμενο δεν είναι μόνον η ποιότητα του τροφίμου, αλλά και το είδος της συσκευασίας, όπως και οι οδηγίες για τη συντήρησή του», σημειώνει η επικεφαλής, Catherine Simoneau. «Κατηγοριοποιούμε τα προϊόντα ανάλογα με το επικρατέστερο συστατικό τους και τα δοκιμάζουμε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, όπως αλλαγές θερμοκρασίας». Το Ινστιτούτο συντάσσει συστάσεις για τα κατά τόπους εργαστήρια που αδειοδοτούν τα προϊόντα, προτού αυτά βγουν στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή