Π. Πικραμμένος, επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου

Π. Πικραμμένος, επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαίο όπλο κατά του πελατειακού κράτους χαρακτήρισε την «ταχεία, αποτελεσματική και θαρραλέα» απονομή Δικαιοσύνης ο Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Ο κ. Πικραμμένος, πρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας κατά την ταραγμένη περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2012, τόνισε ότι η αξία των πελατειακών πολιτικών «αχρηστεύεται» όταν η Δικαιοσύνη λειτουργεί εύρυθμα. Γι’ αυτό και οι θιασώτες του πελατειακού κράτους διαχρονικά επιχειρούν να υπονομεύσουν το δικαστικό σύστημα, όπως είπε, «μέσω της αποστέρησης πόρων» αλλά και της «ανοχής των δυσλειτουργιών» του.

Ο κ. Πικραμμένος υπερασπίστηκε το ΣτΕ, μιλώντας για το «σημαντικότερο θεσμικό αντίβαρο» στην εκτελεστική εξουσία και ενθυμούμενος τις προσπάθειες χειραγώγησής του, από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ώς τη διαρκή συζήτηση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Μιλώντας για την τρέχουσα συγκυρία, τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται στη μεταρρύθμιση». Χαρακτήρισε «βαθιά υπαρξιακή επιλογή» την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη, στην υπηρεσία της οποίας «έχουμε την υποχρέωση να εντείνουμε την προσπάθεια για ένα ορθολογικά οργανωμένο κράτος», χωρίς πελατειακές σχέσεις. Σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Πικραμμένος μίλησε για τα «αισθήματα χαράς, συγκίνησης και περηφάνιας» που ένιωθε, ενώ χαρακτήρισε «συμπολεμιστές» τα μέλη του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου που ήταν παρόντα στην εκδήλωση (η «Κ» μέτρησε τουλάχιστον οκτώ).

Το εγκώμιο του τιμωμένου εκφώνησε η Σταυρούλα Κτιστάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης και πάρεδρος του ΣτΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, οι τραπεζίτες Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης, ο πρώην υπουργός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχ. Σταθόπουλος και ο πρώην υπουργός Χάρης Παμπούκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή