Η Αθήνα μπορεί να μετατραπεί σε προορισμό ιατρικού τουρισμού

Η Αθήνα μπορεί να μετατραπεί σε προορισμό ιατρικού τουρισμού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε στην Αθήνα θα συναντούμε οικογένειες τουριστών, στις οποίες ο γιος θα έχει έρθει για τους φρονιμίτες, η κόρη για λέιζερ στα μάτια και ο πατέρας για «μπαλονάκι». Το σχέδιο για τη μετατροπή της Αθήνας σε προορισμό ιατρικού τουρισμού δεν μοιάζει απατηλό, τουλάχιστον για την ΕΛΙΤΟΥΡ, ένα cluster που δημιουργήθηκε το 2013 από ιατρικούς ομίλους της χώρας (Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών, Euromedica, Eurodentica Specialized Dentical Care, Zante Medical Care) με στόχο την προώθηση της Ελλάδας στον ιατρικό τουρισμό. Πρωταθλητές στον τομέα αναδεικνύονται η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ουγγαρία, ενώ η Τουρκία χαράσσει μια εντυπωσιακή πορεία: το 2014 υποδέχθηκε 620.000 ασθενείς. Η πρόσφατη συμμετοχή της χώρας μας στη Διεθνή Εκθεση Ιατρικού Τουρισμού στο Ντουμπάι ήταν ένα σημαντικό «τεστ», καθώς πραγματοποιήθηκαν περί τα 100 ραντεβού με επαγγελματίες του κλάδου.

«Οπως η Ουγγαρία έχει γίνει πόλος έλξης για τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς, έτσι και εμείς μπορούμε να προσελκύσουμε ασθενείς από την Αν. Μεσόγειο, από τη Γαλλία έως την Αίγυπτο», αναφέρει ο επ. καθηγητής οδοντιατρικής και επικεφαλής της Eurodentica, δρ Νικόλαος Κουβελάς. Πέρα από τα δεδομένα οδοντιατρικά προβλήματα, ο καθηγητής κάνει λόγο για οδοντιατρικές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία, που αποτελούν μια απαιτητική κατηγορία ασθενών. Πρόκειται για παιδιά με αυτισμό, άτομα με κινητικά προβλήματα και ενήλικες με φοβίες –π.χ. βελονοφοβία– που αποφεύγουν συστηματικά τον οδοντίατρο. «Ερευνα στις ΗΠΑ έχει δείξει ότι μόνον ένα 20% των οδοντιάτρων είναι διατεθειμένοι να τους αναλάβουν, στον υπόλοιπο κόσμο το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο». Στην Ελλάδα, «έχουμε πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό οδοντιάτρων με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, ενώ δυστυχώς ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί από την κρίση», σημειώνει, «πολλοί συνάδελφοι θα ήταν πρόθυμοι να προβούν στα απαραίτητα βήματα ώστε να λάβουν τη σχετική διεθνή πιστοποίηση». Οπως διαφάνηκε, καμία άλλη χώρα δεν προσφέρει τέτοιo πακέτο, «μέχρι και οι Τούρκοι μας προσέγγισαν, προτείνοντας να στέλνουν αυτά τα περιστατικά στην Ελλάδα».

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε, πάντως, και για άλλες ιατρικές υπηρεσίες, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση, πλαστική χειρουργική, αποκατάσταση, οφθαλμολογία, μεγάλα χειρουργεία, περιστατικά ρουτίνας κ.ά. Πέρα από το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών είναι και το κλίμα που βοηθά, όπως στην περίπτωση της αποκατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή