ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμα του Ομάν για την ανοχή

14s12om

Το Σουλτανάτο του Ομάν καλύπτει το νοτιοανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου. Συνορεύει με την Υεμένη στα νοτιοδυτικά, τη Σαουδική Αραβία στα δυτικά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα βόρεια. Η έκταση της χώρας είναι 309.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν τριπλάσια από την Ελλάδα, ωστόσο έχει περί τα 3 εκατομμύρια κατοίκους. Ομως, παρά τον συγκριτικά μικρό πληθυσμό της χώρας, το μήνυμα του Ομάν στη διεθνή κοινότητα είναι ισχυρό: τονίζει τη σημασία της θρησκευτικής ανοχής, της αμοιβαίας κατανόησης, της αποδοχής και της φιλίας. Μεγάλος αριθμός πιστών διαφορετικών θρησκειών συναντάται σήμερα στο Ομάν. Χριστιανικές Εκκλησίες, διαφόρων δογμάτων, βρίσκονται στη Μάσκατ και στη Σαλάλα, καθώς και ναοί Ινδουιστών, Σιχ και Βουδιστών. Ο δημόσιος προσηλυτισμός απαγορεύεται διά νόμου σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες. Η πολιτεία εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία στους ομοεθνείς και στους διαμένοντες στη χώρα. Αρμόδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες στο Ομάν είναι το Υπουργείο Κληροδοτημάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων, το οποίο φροντίζει για την παραχώρηση χώρων με σκοπό τη διευκόλυνση της άσκησης των λατρευτικών τους συνάξεων.

Ειδικότερα, σε μία εποχή που η θρησκευτική μισαλλοδοξία στιγματίζει με τρόπο δραματικό τις ζωές των ανθρώπων, το Ερευνητικό Κέντρο «Μοχάμεντ Αλι», με έδρα την Καβάλα, οργανώνει στο Ιμαρέτ –δωρεά του Μοχάμεντ Αλι της Αιγύπτου στην πόλη– έκθεση με θέμα «Ανεκτικότητα, κατανόηση, συνύπαρξη. Το μήνυμα του Ομάν στο Ισλάμ: Ο ισλαμικός βίος σε μία σύγχρονη αραβική κοινωνία». Η έκθεση –υποστηρίζεται από το Υπουργείο Κληροδοτημάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων του Σουλτανάτου του Ομάν και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής για την Unesco και του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων– οργανώνεται όχι τυχαία αυτή την εποχή, καθώς η 16η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην ανοχή και την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μίσους και εξτρεμισμού, με μέσα τον διάλογο και τον αλληλοσεβασμό.

Συγκεκριμένα, η έκθεση παρουσιάζει το Ομάν, καθώς περιλαμβάνει συνολικά 70 ενημερωτικές πινακίδες και ιδιαίτερα αντικείμενα προερχόμενα από τη χώρα, τοποθετημένα σε ειδικές προσθήκες, ενώ συνοδεύεται από βίντεο 20 λεπτών για το Ομάν. Παράλληλα, η έκθεση, που ολοκληρώνεται τέλη Νοεμβρίου, θα υποστηριχθεί από εκπαιδευτικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από τις ιστορίες και τα διαπολιτισμικά ταξίδια του Σεβάχ του Θαλασσινού. «Στον σύγχρονο παρατηρητή η θέση του Ομάν φαίνεται, δυστυχώς πλέον, να αποτελεί εξαίρεση, και έτσι είναι. Ο ιστορικός όμως θα αναγνωρίσει παλαιότερες στιγμές της μουσουλμανικής ηγεμονίας του χαλιφάτου των Ουμαγιάδων ή των Αββασίδων και τη χρυσή εποχή του Ισλάμ. Οταν τα ισλαμικά στρατεύματα κυριάρχησαν στην περιοχή, η μετάβαση από τον Χριστιανισμό στο Ισλάμ συνέβη σταδιακά. Οπως στο παρελθόν οι ανατολικές θρησκείες έδωσαν σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους στον Χριστιανισμό, έτσι ο Χριστιανισμός έδωσε τη θέση του στο Ισλάμ, με πολλούς μουσουλμάνους ηγεμόνες να είναι περισσότερο ανεκτικοί στις θρησκευτικές μειονότητες από τους σύγχρονους χριστιανούς ομολόγους τους στη Δύση. Το αποτέλεσμα ήταν η εξέλιξη μιας πολιτικής τακτικής βασισμένης στην ανοχή της διαφορετικότητας, αλλά και μια εκτεταμένη διαδικασία αφομοίωσης ανθρώπων και τρόπων σκέψης», διηγείται η Αννα Μισσιριάν-Τζούμα, πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Μοχάμεντ Αλι». Και προσθέτει: «Σήμερα αυτή η πρακτική έχει χαθεί. Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί μουδιασμένος τις συνεχιζόμενες αιματοχυσίες στο όνομα της θρησκείας, αναχρονιστικές ακραίες συμπεριφορές αμαυρώνουν την εικόνα του Ισλάμ, αποκρύπτοντας την ανεκτικότητα και την ανθρωπιστική του διάσταση».