Ανησυχία για επεισόδια και καταλήψεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανησυχία για επεισόδια και καταλήψεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα θα έχει ο εορτασμός της φετινής, 42ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο οποίος θα τελεσθεί για πρώτη φορά με κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με τη σημαία της Αριστεράς. Η ανησυχία για επεισόδια και καταλήψεις κτιρίων –πανεπιστημιακών και μη– στο κέντρο της Αθήνας είναι και φέτος (όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια) έντονη. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο αντεξουσιαστικός χώρος, βάλλοντας εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, έχει πρόθεση να προκαλέσει πολιτική ένταση και να καταδείξει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Ειδικότερα, στον εορτασμό έχουν προσκληθεί και αναμένεται να καταθέσουν στεφάνι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όπως και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων θα παραστούν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να καρπωθούν πολιτικά το γεγονός.

Από την άλλη, όμως, στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των κεντρικών πανεπιστημίων της Αθήνας επικρατεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτεταμένων επεισοδίων στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης αλλά και κατά την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε την Παρασκευή την έδρα των ΜΑΤ και μίλησε στους αστυνομικούς της υπηρεσίας εν όψει της διαδήλωσης της Τρίτης, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στην οποία μετείχε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αναρχικός – αντεξουσιαστικός χώρος, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα θελήσει να προκαλέσει γενικευμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ανησυχία των αρμοδίων αξιωματικών επιτείνει κείμενο που συνέταξαν οι φυλακισμένοι Νίκος Ρωμανός και Παναγιώτης Αργυρού και καλούν σε εξέγερση του «Μαύρου Δεκέμβρη». Μάλιστα, οι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ διακρίνουν ανησυχητικά χαρακτηριστικά στα περιορισμένης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας. Θεωρούν συγκεκριμένα ότι οι κουκουλοφόροι έδρασαν οργανωμένα και με ταχύτητα, καθώς και ότι πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον επιχειρησιακά αδύναμων αστυνομικών δυνάμεων που μετείχαν στα κατασταλτικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή, σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται και οι ηγεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες, οι ηγεσίες των σχολών είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο σχέδιο των επίδοξων καταληψιών να «καταλάβουν» κτίρια όχι με μαζική έφοδο αλλά τμηματικά. Δηλαδή, να εισέρχονται τμηματικά σε εκδηλώσεις μικρές ομάδες έως πέντε ατόμων που δεν θα κινούν τη προσοχή, και όταν ο αριθμός τους αυξηθεί να… ανακοινώσουν την κατάληψη του χώρου. Ετσι, για να αποτραπούν καταλήψεις κτιρίων οι εκδηλώσεις σε πανεπιστημιακά κτίρια της Αθήνας αναβλήθηκαν, ενώ πλέον Δευτέρα και Τρίτη τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων. Ευρύτερα πάντως, πανεπιστημιακοί, μιλώντας στην «Κ», τονίζουν τον κίνδυνο τα ιδρύματα να καταλήξουν «παράπλευρη απώλεια της σύγκρουσης ενός κομματιού του αντεξουσιαστικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή