Κατεδαφιστέα δεκάδες σπίτια

Κατεδαφιστέα δεκάδες σπίτια

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 20 «κόκκινα» και 70 «κίτρινα» σπίτια κατέγραψαν χθες τα κλιμάκια των μηχανικών που πραγματοποιούν αυτοψίες στη Λευκάδα. Μέχρι χθες το απόγευμα οι έλεγχοι είχαν φθάσει τους 200, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα. Οι ζημιές, πάντως, περιορίζονται στις παλαιές κατασκευές, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Το νησί κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη.

Οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι άρχισαν χθες, από 14 ομάδες μηχανικών: τα συνεργεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (πρώην ΥΑΣ) του υπουργείου Υποδομών, το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ Ηπείρου και τα μεικτά κλιμάκια μηχανικών του δήμου και εθελοντών μηχανικών από το νησί και γειτονικές περιοχές (ΤΕΕ Ηπείρου). Συνολικά, επίσημα στοιχεία δεν δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, καθώς τα συνεργεία βρίσκονταν επί το έργον μέχρι αργά το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα (προς κατεδάφιση) περίπου 20 σπίτια, ενώ ακόμη 70 έχουν υποστεί ζημιές, όμως είναι επισκευάσιμα. Χωρίς ζημιές είναι και τα σχολεία και το νοσοκομείο του νησιού. Ολα δείχνουν ότι η προσπάθεια της Πολιτείας θα πρέπει να εστιαστεί στην ταχεία αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης, καθώς πολλά χωριά παρέμειναν και χθες χωρίς νερό.

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων θα οριοθετηθεί από το υπουργείο Υποδομών η σεισμόπληκτη περιοχή και θα ανακοινωθούν μέτρα ενίσχυσης των σεισμόπληκτων κατοίκων (άτοκα δάνεια ανάλογα με τα τετραγωνικά, παροχή για αντικατάσταση της οικοσκευής κ.λπ.).

Εν τω μεταξύ, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίστηκε και χθες, χωρίς ωστόσο ισχυρούς μετασεισμούς. «Η σεισμική δραστηριότητα επεκτείνεται από το νοτιότερο έως στο βορειότερο άκρο της ρηξιγενούς ζώνης. Επομένως, δεν έχει απομείνει κάποιο κομμάτι του ρήγματος που να μην έχει “σπάσει”, ώστε να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», εκτιμά ο σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Βασίλης Καραστάθης. «Δεν μπορούμε, βέβαια, να είμαστε καθησυχαστικοί μέχρι να περάσουν μερικές ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή