Η Ελλάδα ντύνεται στα λευκά

Η Ελλάδα ντύνεται στα λευκά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευχές όσων ονειρεύονταν λευκή Πρωτοχρονιά φαίνεται ότι εισακούστηκαν. Η θερμοκρασία άρχισε από την Τετάρτη να πέφτει σε όλη τη χώρα και σε ορισμένες περιοχές έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα χιόνια.

Σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν. Συγκεκριμένα, το θερμόμετρο έδειξε -10 στην Κοζάνη, -4 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και -2 στις Σέρρες. Εντονη βαρυχειμωνιά επικράτησε στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία καθώς και στη Θράκη. Στο κέντρο της συμπρωτεύουσας αλλά και στην πόλη των Σερρών χιόνιζε. Στο Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο, τον Χορτιάτη και άλλες ορεινές περιοχές περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος οι χιονοπτώσεις, που προηγήθηκαν τη νύχτα, είχαν ως αποτέλεσμα να το «στρώσει» προς μεγάλο ενθουσιασμό μικρών και μεγάλων.

Ομως, δεν ήταν μόνον η Βόρεια Ελλάδα, συνηθισμένη άλλωστε σε κακοκαιρία, που ντύθηκε στ’ άσπρα. Ολη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη χιόνιζε στην ορεινή και Ανατολική Πελοπόννησο, με συνέπεια να δημιουργηθούν μικροπροβλήματα στις μετακινήσεις, οι οποίες καλό είναι να γίνονται με αντιολισθητικές αλυσίδες ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο. Αντίστοιχα, χιονισμένες ήταν οι βουνοκορφές στην Κρήτη (οροπέδι Λασιθίου, Ομαλός στα Χανιά), χιόνια στην Ανατολική Φθιώτιδα (Ράχες, Πελασγία), στη Θεσσαλία (Τρίκαλα), στην Εύβοια, στα χωριά του Πηλίου (Πορταριά, Μακρυνίτσα, Μηλιές κ.ά.). Μάλιστα, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, το μεσημέρι της Πέμπτης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών και μεγάλων οχημάτων στην εθνική οδό στα όρια της Φθιώτιδας, καθώς νωρίτερα είχαν εγκλωβιστεί εκατοντάδες οχήματα τα οποία κινούνταν προς τον Βόλο και τη Λάρισα. Η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο αλλά και στους παράπλευρους δρόμους στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία πραγματοποιούνταν με σοβαρά προβλήματα, ενώ σημειώθηκε και ανατροπή μιας νταλίκας στους Αγ. Θεοδώρους προκαλώντας χάος στην κυκλοφορία.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα παρέμεινε η Αττική, όπου το χιόνι το ’στρωσε στην Πάρνηθα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Οι Αθηναίοι με χαρά υποδέχθηκαν τις χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια αλλά και στο κέντρο. Από το πρωί της Πέμπτης πάντως η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, γινόταν μόνον με αντιολισθητικές αλυσίδες.

«Το βασικό χαρακτηριστικό των ημερών είναι το πολύ κρύο στη διάρκεια της ημέρας και ο παγετός τη νύχτα και αργά το πρωί», διευκρινίζει ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, «κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας». Στα βόρεια της χώρας, κάποιους τους βρίσκει η νέα χρονιά στους -10. «Οι βορειάδες, ωστόσο, σταδιακά θα εξασθενήσουν, μόνον στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και το Καρπάθιο Πέλαγος θα πνέουν 7 μποφόρ», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος· «τοπικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο θα εκδηλωθούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας». Πάντως, συνολικά οι χιονοπτώσεις μέχρι το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς θα έχουν σταματήσει παντού. «Το Σάββατο θα έχουμε μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, της τάξεως των 2 ή 3 βαθμών, αλλά η παγωνιά θα παραμείνει», προειδοποιεί ο κ. Ζιακόπουλος, «οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα πέντε μποφόρ, ενώ οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο».

Από την Κυριακή, πάντως, σύμφωνα με τον κορυφαίο μετεωρολόγο, ο καιρός αλλάζει. Από την Κυριακή έως την Τετάρτη ο καιρός της χώρας θα επηρεαστεί από βαρομετρικά χαμηλά που θα διατρέξουν την Ελλάδα από δυτικά προς ανατολικά. Αυτό μεταφράζεται σε νοτιάδες, βροχές και χιονοπτώσεις μόνον στα ορεινά, «μια θετική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε την ανομβρία του Νοεμβρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή