Οι πρυτάνεις ζητούν προώθηση ευνοϊκών διατάξεων για ΑΕΙ

Οι πρυτάνεις ζητούν προώθηση ευνοϊκών διατάξεων για ΑΕΙ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ας συζητήσουμε τις… ιδεοληψίες» απαντούν –σε ελεύθερη μετάφραση– στο υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις, καθώς ζητούν να προωθηθούν προς ψήφιση οι διατάξεις του νομοσχεδίου για εκπτώσεις σε δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και αξιοποίηση του ΕΛΚΕ. Διατάξεις που βοηθούν τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίσουν άμεσα τα οξυμένα λειτουργικά προβλήματά τους. Για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ η σωρρευτική μείωση της χρηματοδότησης την τελευταία πενταετία φθάνει το 60%. Για το 2016 το κονδύλι έχει μειωθεί κατά 7,5%. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου, και δη η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, είναι θετική στο αίτημα των πρυτάνεων. Επίσης, το πράσινο φως από τη Σύνοδο παίρνει το ν/σ για την έρευνα του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Κώστα Φωτάκη.

Ειδικότερα, το υπουργείο παρουσίασε ν/σ 13 άρθρων στις ηγεσίες των ΑΕΙ/ΤΕΙ στις 19 και 21 Δεκεμβρίου. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το ν/σ να αναρτηθεί στο opengov για λίγες ημέρες για δημόσια διαβούλευση και να προωθηθεί στο τέλος Ιανουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύνοδος Πρυτάνεων προγραμμάτισε να συνεδριάσει το προσεχές Σάββατο προκειμένου να διατυπώσει παρατηρήσεις επί του ν/σ, ενώ η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ έχει συγκροτήσει επιτροπή για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η «Κ» (στο φύλλο της περασμένης Κυριακής 3/1) το ν/σ θα τεθεί στον εθνικό διάλογο, που θα κρατήσει έως τα τέλη Απριλίου και άρα δεν θα ψηφιστεί άμεσα. Η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση των θεσμών, επειδή η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να προωθήσει ρυθμίσεις που καταργούν το νυν σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, δημιουργώντας συνθήκες για άνθηση της κομματικοποίησης (π.χ. μετατροπή των Συμβουλίων σε γνωμοδοτικό όργανο, συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για πρύτανη). Ρυθμίσεις για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου επικρίνεται ότι υπαγορεύονται από ιδεοληπτικές εμμονές.

Μετά την αλλαγή των δεδομένων, οι πρυτάνεις ζητούν πλέον από την ηγεσία του υπουργείου να θέσει στον δημόσιο διάλογο μόνο τα άρθρα για τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ. Αντίθετα, πρυτάνεις που μίλησαν χθες στην «Κ» ζητούν να προωθηθούν σύντομα τα άρθρα που ορίζουν ευεργετικές εκπτώσεις ή απαλλαγές για τα ΑΕΙ από δημοτικά τέλη και λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Στο ίδιο πλαίσιο οι πρυτάνεις ζητούν να ψηφισθεί άμεσα η πρόβλεψη το ποσοστό των λειτουργικών εξόδων που μπορεί να καλυφθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας κάθε ΑΕΙ, στον οποίο εισέρχονται τα χρήματα που παίρνουν πανεπιστημιακοί από ερευνητικές τους δραστηριότητες, έργα κ.λπ., να αυξηθεί από 40% σε 50%, ενώ αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο της εταιρείας αξιοποίησης περιουσίας, που διαθέτει κάθε ΑΕΙ, ώστε να μπορεί να αποκτήσει και εμπορικούς σκοπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή