Μηνύματα πολέμου στην Παιδεία

Μηνύματα πολέμου στην Παιδεία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, μία ημέρα μετά την προειδοποιητική απειλή φοιτητή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (σε εκδήλωση του εθνικού διαλόγου για την παιδεία) πως «αύριο θα κηρυχθεί συναγερμός, πόλεμος σε όλες τις σχολές», και τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου στην ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ για 500 διορισμούς, οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έστειλαν το δικό τους προμήνυμα… πολέμου προς το υπουργείο Παιδείας.

Με μία υψηλών τόνων ανακοίνωση, η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων –σύμπραξη στην ΠΟΣΔΕΠ δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων, της Συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Δικτύου της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς– κατηγορεί την κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και τους μηδενικούς διορισμούς, αποδομεί τις προτεινόμενες πολιτικές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ενώ καταγγέλλει τον εθνικό διάλογο. Συγκεκριμένα, η Συνάντηση καταγγέλλει την κυβέρνηση, επειδή:

• Εγκαταλείπει τα ΑΕΙ, συνεχίζοντας την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

• Αντιμετωπίζει το πρόβλημα υποχρηματοδότησης με λογικές ανταποδοτικές, εδραιώνοντας την εμπορευματοποίηση της παροχής γνώσης. Η αιχμή αφορά την πρόταση της κυβέρνησης τα ΑΕΙ να χρησιμοποιούν (καλύπτοντας κενά της κρατικής επιχορήγησης) για λειτουργικά έξοδα τα κονδύλια που αποταμιεύονται στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας (ΕΛΚΕ) από την αξιοποίηση του ερευνητικού έργου και την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους.

• Τα τελευταία πέντε χρόνια η ανυπαρξία διορισμών έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των πανεπιστημιακών κατά 40%. Ωστόσο, την Τρίτη η κ. Σία Αναγνωστοπούλου δεσμεύτηκε στην εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ για 500 νέους διορισμούς το 2017.

«Η χρησιμοποίηση των αποθεματικών του ΕΛΚΕ για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών, η απευθείας δανειοδότηση των πανεπιστημίων από την Τράπεζα Επενδύσεων, η εμπορία ερευνητικών αποτελεσμάτων, η επέκταση των διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές, η πρόσληψη άπειρων νέων διδακτόρων για κάλυψη των τεράστιων διδακτικών αναγκών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και 400 ευρώ “αποζημίωση”, είναι το όραμα της κυβέρνησης για το επιχειρηματικό-αυτοτροφοδοτούμενο πανεπιστήμιο της “νέας” εποχής» λέει η Συνάντηση.

Και παρά την επένδυση του υπουργείου Παιδείας στον εθνικό διάλογο, η συνδικαλιστική συμμαχία των δύο παρατάξεων τον καταγγέλλει «ως απολύτως προσχηματικό, που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των κυβερνητικών επιλογών και μόνο». Σημείο αιχμής της αντίδρασης κατά του διαλόγου είναι ότι η κυβέρνηση «παγώνει» διά του διαλόγου την άμεση ψήφιση ν/σ που «καταργεί τα Συμβούλια Ιδρύματος, επαναφέρει τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στα όργανα διοίκησης με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και αποκαθιστά τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου», ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα της Συνάντησης. «Η πρόσφατη νέα απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης “πλαίσιο” για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν την εμπόδισε να επιχειρήσει άμεσα να ψηφίσει τα μέτρα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τα ΑΕΙ», σχολιάζει δηκτικά η Συνάντηση, που απαιτεί από την κυβέρνηση «την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων με βάση την εμπειρία του παρελθόντος», δηλαδή τον νόμο-πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ το 1982.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνομιλητές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από τον χώρο της αριστεράς αφήνουν να εννοηθεί ότι ηρεμία στα ΑΕΙ χωρίς παρατεταμένες καταλήψεις επιτυγχάνεται ακριβώς με την επαναφορά της φιλοσοφίας του νόμου-πλαισίου του 1982. Η Συνάντηση διατρανώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανατροπή της τρέχουσας κυβερνητικής πολιτικής. Μένει να φανούν τα μέσα του αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή