Σκληρή αντίδραση Ιεράς Συνόδου κατά κυβέρνησης και δήμων

Σκληρή αντίδραση Ιεράς Συνόδου κατά κυβέρνησης και δήμων

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το θέμα της καύσης νεκρών και σε όσους δήμους την υιοθετούν άνοιξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα αναφέρει προς τους πολίτες ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των ιερέων να τελέσουν εξόδιο ακολουθία στην περίπτωση που ο πολίτης επιλέξει την καύση.

Ειδικότερα, σε ν/σ της κυβέρνησης αναφέρεται ότι καθένας μπορεί να επιλέξει τον τύπο τελετής της κηδείας του, και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για τα όργανα ή τις υπηρεσίες που επιμελούνται της ταφής του νεκρού, αρκεί να μην προσκρούει σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη. Χθες η ΔΙΣ τόνισε ότι «με τη ρύθμιση παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν διά νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σoρού του».

Η ΔΙΣ επέλεξε να περιγράψει με σχετική λεπτομέρεια τη διαδικασία καύσης. «Κατά τη σύγχρονη διαδικασία της κατ’ ευφημισμόν “αποτεφρώσεως” μετά την καύση της σoρού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη», λέει, και επιτίθεται σε δήμους που έχουν επιλέξει την καύση, επισημαίνοντας ότι «αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή