Πίεση σε Τουρκία, Πακιστάν ζητεί από την Ε.Ε. η ΕΛ.ΑΣ.

Πίεση σε Τουρκία, Πακιστάν ζητεί από την Ε.Ε. η ΕΛ.ΑΣ.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με εκπροσώπους της Κομισιόν και του Frontex, με αντικείμενο τις απελάσεις μεταναστών, είχαν χθες αξιωματικοί του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ.

Αφορμή υπήρξε πρόσφατη κριτική στελεχών της Κομισιόν για τις «φτωχές» επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο των επιστροφών – απελάσεων καθώς και η απάντηση, σε έντονο ύφος, της ελληνικής πλευράς για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους εκπροσώπους της Επιτροπής τέθηκε το ζήτημα της μη συνεργασίας ορισμένων χωρών στο θέμα της έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων και ζητήθηκε η άσκηση πίεσης προς το Πακιστάν αλλά και την Τουρκία προκειμένου να εφαρμοστούν οι ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες επανεισδοχής. «Ζητήσαμε βοήθεια στην έκδοση των Laissez passer από την πρεσβεία του Πακιστάν. Υπήρξε κατανόηση και μάλιστα είναι πιθανό τη διαπραγμάτευση με την πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα να αναλάβουν (μέσω του Frontex) Βρετανοί αξιωματούχοι που παραδοσιακά διατηρούν στενότερους δεσμούς με το Πακιστάν», δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μετείχε στη συνάντηση. Ο ίδιος τόνισε ότι από τους εκπροσώπους της Κομισιόν ζητήθηκε ακόμα η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία προκειμένου να εφαρμόζει πιο συστηματικά τη συμφωνία επανεισδοχής που υπέγραψε πρόσφατα με την Ε.Ε.

Δεκτά αιτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τα πρώτα 100 αιτήματα επανεισδοχής που υποβλήθηκαν αρχές Δεκεμβρίου στην Τουρκία, έγιναν δεκτά τα 48. Προ ημερών αντίστοιχα, η Ελλάδα υπέβαλε 100 νέα αιτήματα από τα οποία έγιναν δεκτά τα 64. «Η Τουρκία απαντά θετικά περίπου στο 40% των αιτημάτων καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις αρνείται ότι οι μετανάστες μπήκαν στην Ελλάδα μέσω των δικών της εδαφών», εξηγεί στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι στη συνάντηση ζητήθηκε από τον Frontex να προχωρήσει σε μίσθωση πλοιαρίων ούτως ώστε οι επιστροφές μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα απέναντι τουρκικά παράλια να γίνεται άμεσα και όχι μέσω του συνοριακού σταθμού Κήπων – Εβρου, όπως συνέβη τις δύο τελευταίες φορές. Από ελληνικής πλευράς υπήρξε η δέσμευση για άμεση απορρόφηση των έκτακτων κονδυλίων ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των επιστροφών.

Την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκπροσώπησε στη συνάντηση ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος, ενώ επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν ήταν η κ. Dana Spinat. «Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανάγκη για συνέχιση της στενής συνεργασίας», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή