ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραίτηση επικεφαλής Αρχής Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων

euflags1

Την παραίτησή του από το τιμόνι της νεοσυσταθείσας Αρχής Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων υπέβαλε στα τέλη Ιανουαρίου ο επικεφαλής της, Γιώργος Καρατζόγλου. Στην επιστολή παραίτησής του (έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου) ο κ. Καρατζόγλου επικαλείται προσωπικούς λόγους, ωστόσο πηγές με γνώση του θέματος που μίλησαν στην «Κ» συνέδεσαν την εξέλιξη και με θέματα «προβληματικής» συνεργασίας με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Καρατζόγλου παρέμεινε στο πόστο του μέχρι την 5η Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μέρος των αρμοδιοτήτων του θα αναλάβει να «τρέξει» προσωρινά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Καρατζόγλου ανέλαβε επικεφαλής της Αρχής τον περασμένο Αύγουστο (στο τέλος της υπουργίας της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου) και όπως είχε τονίσει σε συνεντεύξεις του στα Μέσα, άμεση προτεραιότητά του ήταν η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας, δημιουργία πλαισίου επιτροπείας για ασυνόδευτους ανηλίκους κ.ά.

Παρά την ένταση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, η στελέχωση της Αρχής, που είναι επιφορτισμένη με την απορρόφηση μέρους των 470 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου για τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, ουδέποτε ξεκίνησε (αριθμεί σήμερα δύο υπαλλήλους, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει στελέχωσή της με 40 άτομα), ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η οριστική πιστοποίησή της από την αρμόδια επιτροπή.