ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΤΑΠ πάει… Πειραιώς

Το ΤΑΠ πάει… Πειραιώς

Eνα παλιό σχέδιο που πάει κι έρχεται εδώ και 16 χρόνια επαναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για τη μεταφορά υπηρεσιών του στους χώρους του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου που διαπραγματεύεται με την Εθνική Τράπεζα. Εκταση η οποία γειτονεύει με τους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260 και θα αποδοθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας στο ΥΠΠΟΑ.

Αντίθετα με τους προηγούμενους υπουργούς Πολιτισμού, οι οποίοι ήθελαν να μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες που στεγάζονται στην οδό Μπουμπουλίνας 20, το νέο σχέδιο του Αριστείδη Μπαλτά εστιάζει μόνο στη μεταφορά των υπηρεσιών του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων (γραφεία, εκθετήριο-πωλητήριο, εκμαγεία), το οποίο θα αναμορφωθεί έτσι ώστε να μην επηρεάζει τη λειτουργία του καθιερωμένου καλοκαιρινού φεστιβάλ της πόλης. Βέβαια, πωλητήριο του ΤΑΠ και μάλιστα μεγάλο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στο κτίριο του «Ακροπόλ Παλάς», επίσης παλιό και μεγαλόπνοο σχέδιο του υπουργείου.

Η συζήτηση για εγκατάσταση των υπηρεσιών Πολιτισμού του υπουργείου στην Πειραιώς είχε ξεκινήσει επί Θόδωρου Πάγκαλου στο υπουργείο και αναζωπυρώθηκε επί θητείας του Κώστα Τζαβάρα (ο μόνος που είχε μιλήσει για μετακόμιση του υπουργείου και του ΤΑΠ) προκειμένου να γλιτώσει το Δημόσιο 3,5 εκατ. από ενοίκια 17 μισθωμένων κτιρίων συμπεριλαμβανομένων του ΤΑΠ. Τότε μάλιστα η αξία του ακινήτου στην Πειραιώς 260 που διαπραγματευόταν το υπουργείο ανερχόταν στα 20 εκατ. ευρώ. Είναι η εποχή που το υπουργείο ονειρεύεται την Πειραιώς ως λεωφόρο πολιτισμού και ισχυρό κέντρο πολιτιστικών χρήσεων. Στο μεταξύ έπεσαν οι αντικειμενικές αξίες.

Αρνητικά στη μετακόμιση είχε τοποθετηθεί επί υπουργίας του ο Νίκος Ξυδάκης, γιατί το κόστος αγοράς των εγκαταστάσεων ήταν τεράστιο όπως και της αλλαγής του κτιρίου. Τώρα το υπουργείο είναι «πολύ κοντά» σε συμφωνία με τη διοίκηση της Εθνικής (Λούκα Κατσέλη). Σκοπός είναι να γλιτώσει το ΥΠΠΟΑ από τα ενοίκια του ΤΑΠ στην οδό Πανεπιστημίου αλλά και από χρήματα που δαπανά για αποθηκευτικούς χώρους. Ετσι, στην ΕΤΕ το υπουργείο Πολιτισμού θα πληρώνει ενοίκιο περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο υπό τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης και εκείνη θα αναλάβει την κατασκευή των κτιρίων του χώρου Α΄ και εν συνεχεία αυτά θα περιέλθουν στο ΥΠΠΟΑ. Οι μηχανικοί υπουργείου και τράπεζας ήδη ξεκίνησαν την πρώτη συνεργασία, όμως πρέπει να οριστικοποιηθεί και τυπικά η συμφωνία. Αρκεί να μη σκαλώσει πάλι…