ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ ακύρωσε σχέδιο μεταστέγασης Τσιγγάνων

kataulismos

Και τυπικά τέλος στο σχέδιο μεταστέγασης των Τσιγγάνων από το Νομισματοκοπείο στον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης στο όρος Πατέρα έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Δ΄ Τμήμα έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Στην περιοχή του Νομισματοκοπείου (σε ιδιωτική, καταπατημένη έκταση) ζουν περί τις 75 οικογένειες Τσιγγάνων, ορισμένες από τη δεκαετία του ’70. Λόγω των συνεχών πιέσεων που ασκούνταν στην Πολιτεία από τους ιδιοκτήτες της έκτασης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αποφάσισε προ διετίας τη μετεγκατάστασή τους σε έκταση 36 στρεμμάτων στη θέση Κανδύλι του όρους Πατέρα, στην παλαιά Αμερικανική Βάση. Στο σχέδιο (το οποίο δρομολογήθηκε πέρυσι) αντέδρασαν οι δύο δήμοι στα όρια των οποίων βρίσκεται το παλαιό στρατόπεδο, οι οποίοι και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Tυπικό τέλος

Με την πρόσφατη απόφαση (4577/15), το Δ΄ Τμήμα ακύρωσε τα σχέδια μεταφοράς. Οπως έκρινε, η νομοθεσία προβλέπει τον καθορισμό χώρου εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων με υγειονομική διάταξη, ωστόσο «δεν ρυθμίζει την περίπτωση μεταφοράς πληθυσμιακής ομάδας ήδη εγκατεστημένης από μακρού χρόνου σε ορισμένη περιοχή σε άλλη περιοχή». Πρόκειται για το τυπικό τέλος της υπόθεσης, καθώς η μετεγκατάσταση του καταυλισμού δεν έγινε ποτέ.