Ελληνική καλλιέργεια στη Ζάμπια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι μια ελληνική εταιρεία ανοίγει τα φτερά της για το εξωτερικό δεν εκπλήσσει πια. Οταν, όμως, η νέα χώρα δραστηριοποίησης είναι η Ζάμπια της υποσαχάριας Αφρικής και η ελληνική επένδυση αφορά τη συμβολαιακή καλλιέργεια ευκαλύπτου, η είδηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Η καλλιέργεια ευκαλύπτου είναι μεν άγνωστη στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Μπουτόπουλος, διαχειριστής της ελληνικών συμφερόντων Eucalyptus Holding, «στη Λατινική Αμερική, την Ινδία, την Κίνα αλλά και στην Ισπανία καλλιεργούνται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ευκαλύπτου». Ο λόγος είναι απλός: από την εν λόγω καλλιέργεια δεν πετάς τίποτα, τα εκμεταλλεύεσαι όλα. Υποπροϊόντα, λοιπόν, του συγκεκριμένου ευκαλύπτου (υβριδίου τέταρτης γενιάς) είναι το αιθέριο έλαιο που αξιοποιείται στη φαρμακολογία, το ανθόνερο που χρησιμοποιείται από την κοσμετολογία και ζαχαροπλαστική. Ταυτόχρονα, τα κλαδιά του γίνονται πέλετ, από την ξυλεία του παράγονται wood chips και χαρτοπολτός.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι από την καλλιέργεια μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια και να ληφθεί απευθείας βιοντίζελ. «Επομένως, ο καλλιεργητής έχει μια μη απαιτητική καλλιέργεια που προσφέρει πολλές οικονομικές διεξόδους», επισημαίνει ο κ. Μπουτόπουλος. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από πέρυσι πιλοτικά σε ιδιωτικά κτήματα, αλλά δρομολογείται τώρα η πρώτη οργανωμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα, έκτασης 2.500 με 3.000 στρεμμ. στη Στυλίδα. Συνολικά, σχεδιάζεται η καλλιέργεια 40.000 στρεμμ. στον ελλαδικό χώρο τα επόμενα 4 έτη.

Το συμβόλαιο που υπεγράφη στη Ζάμπια αφορά την καλλιέργεια 500.000 στρεμμ., εκ των οποίων τα 50.000 στρέμμ. θα καλλιεργηθούν με συμβολαιακή γεωργία. Της συμφωνίας είχε προηγηθεί επιχειρηματική αποστολή, που διοργάνωσε το Ελληνοζαμπιανό επιμελητήριο, τον περασμένο Οκτώβριο. Το δέλεαρ για την ελληνική πλευρά μοιάζει μεγάλο, καθώς «η γη στη Ζάμπια μας παραχωρείται δωρεάν και η φορολογία τα πρώτα πέντε χρόνια είναι μηδενική». Στην αφρικανική χώρα ζουν 1.000 οικογένειες Ελλήνων. «Οι πρώτοι κατέβηκαν το 1890, κατόπιν μεγάλο κύμα συνόδευσε τη δεκαετία του ’60 τον Κύπριο υπουργό Ανάπτυξης Δοξιάδη, ενώ και τα τελευταία χρόνια της κρίσης παρατηρείται εκ νέου κάθοδος Ελλήνων» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Δημήτρης Λουκάς, που γνώρισε πριν από περίπου 7 χρόνια τη χώρα μέσω της επιχειρηματικής επέκτασης της εταιρείας του στη Ζάμπια.

«Εστιατόρια, καζίνο, μύλοι βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, ενώ σε ακμή βρίσκεται εδώ ο κατασκευαστικός κλάδος και αυτός της ενέργειας» συμπληρώνει ο ίδιος. Η αφρικανική χώρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της, κράτησε τα «καλά» των Αγγλων αποικιοκρατών της: το κτηματολόγιο, την ενιαία διοίκηση, το πληροφοριακό σύστημα κ.ά. Ο πρώτος Αφρικανός πρόεδρος είχε μάλλον φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία, υποστήριξε τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ προώθησε τον χριστιανισμό και τα αγγλικά ως lingua franca μεταξύ των επτά φυλών, στις οποίες ανήκουν οι πολίτες. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι μια χώρα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλή έως ανύπαρκτη εγκληματικότητα και εξαιρετικό κλίμα – που προσελκύει επενδυτές και… ευκαλύπτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT