7.000 ευρώ ανά μετανάστη οι παράνομες πτήσεις

7.000 ευρώ ανά μετανάστη οι παράνομες πτήσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο διακινούσαν παράνομους μετανάστες από τον Ελλάδα στην Ιταλία τα μέλη του κυκλώματος που εξάρθρωσε σε Μεσολόγγι και Αττική η Δίωξη Ναρκωτικών. Συνελήφθησαν έξι άτομα, δύο υπήκοοι Ιράκ και τέσσερις Ελληνες, ανάμεσα στους οποίους και ένας πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου και νυν πρόεδρος της τοπικής αερολέσχης.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε συμμετοχή των κατηγορουμένων σε 12 αερομεταφορές παράνομων μεταναστών στην Ιταλία, το διάστημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τη σύλληψή τους, το πρωί της Τετάρτης. Κάθε παράνομος μετανάστης πλήρωνε 5.000-7.000 ευρώ για τη μεταφορά του στην Ιταλία, και ο τζίρος του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 400.000 ευρώ σε διάστημα λίγων μηνών. Προέκυψε, μάλιστα, ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων οι κρατήσεις θέσεων στο μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο αυξήθηκαν κατακόρυφα. Τρία από τα δώδεκα δρομολόγια που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από πληροφορία που έφθασε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών για «ύποπτες» πτήσεις με προορισμό την Ιταλία. Υπήρξαν υπόνοιες για αερομεταφορές ναρκωτικών, και στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους τρεις πιλότοι και ο πρόεδρος της Αερολέσχης Μεσολογγίου. Προέκυψε ότι «εγκέφαλος» της σπείρας ήταν ένας 47χρονος υπήκοος Ιράκ, ο οποίος είχε διασυνδέσεις και στη γειτονική Ιταλία. Χρέη βοηθού εκτελούσε ο 31χρονος ομοεθνής του, ο οποίος είχε αρμοδιότητα να «ψαρεύει» παράνομους μετανάστες που ήθελαν να ταξιδέψουν παράνομα στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Μετέφεραν τους επιβάτες οδικώς από την Αθήνα σε ταβέρνα λίγο έξω από την πόλη του Μεσολογγίου, όπου φιλοξενούνταν έως ότου διευθετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του ταξιδιού. Το αεροσκάφος στάθμευε στο αεροδρόμιο του Αράξου, ενώ η επιβίβαση των παράνομων μεταναστών γινόταν στην Αερολέσχη Μεσολογγίου. Στις δώδεκα παράνομες μεταφορές συμμετείχαν τρεις διαφορετικοί πιλότοι, ενώ ενεργό ρόλο αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. και στον επικεφαλής της αερολέσχης.

Το πρωί της Τετάρτης, τα μέλη του κυκλώματος επρόκειτο να μεταφέρουν στο Λέτσε της Ιταλίας επτά υπηκόους Ιράκ, τρεις ενήλικες και τέσσερα ανήλικα παιδιά. Δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είχαν πληρώσει 5.000 ευρώ έκαστος στα μέλη του κυκλώματος για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία, ενώ στο εσωτερικό του αεροπλάνου βρέθηκαν και επτά πλαστά ρουμανικά διαβατήρια. Στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν 34.000 ευρώ σε μετρητά, 19 κινητά τηλέφωνα και μικροποσότητες χασίς. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ανακριτής, ενώ καταζητούνται άλλοι τέσσερις εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα, τρεις Ιταλοί και ένας Ελληνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή