Οι μαύρες μπίζνες του «Αη Γιάννη» και των πιλότων – δουλεμπόρων

Οι μαύρες μπίζνες του «Αη Γιάννη» και των πιλότων – δουλεμπόρων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο οριστικό κλείσιμο των συνόρων και στον εγκλωβισμό, στην Ελλάδα, χιλιάδων παράνομων μεταναστών υπολόγιζαν ο «Γιάννης ο Κούρδος» και οι πιλότοι – δουλέμποροι του Μεσολογγίου για να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις. Ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν πραγματοποιήσει επτά πτήσεις μεταφοράς παράνομων μεταναστών από την αερολέσχη Μεσολογγίου στο Λέτσε της Ιταλίας, τους μήνες που ακολούθησαν οι «μαύρες» μπίζνες τους πέρασαν κρίση. Από την έρευνα των αστυνομικών (ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015) προέκυψε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου και ώς τις αρχές Φεβρουαρίου, η σπείρα αδρανοποιήθηκε καθώς το ταξίδι προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ήταν ευκολότερο και απείρως πιο οικονομικό μέσω της βαλκανικής οδού. «Δεν κατάφερα να βρω άτομα», ακούγεται να λέει στον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας, 43χρονο Ιρακινό, γνωστό και με την προσωνυμία «Αη Γιάννης», αλλοδαπός συνεργός του. «Ολοι τώρα φεύγουν με 200 ευρώ από τα σύνορα», προσθέτει. Η συνομιλία κατεγράφη την 1η Οκτωβρίου και, τέσσερις μήνες αργότερα, την 7η Φεβρουαρίου 2016, ο «Γιάννης ο Κούρδος» ή «Αη Γιάννης» συζητά με αλλοδαπό συνεργό του για το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων: «Μην αγχώνεσαι, θα έχω πολλά άτομα, πολλές οικογένειες, γιατί ο άλλος δρόμος από “Μακεδονία” είναι πολύ δύσκολος τώρα».

Το μεσοδιάστημα, πάντως, φέρεται να εξέφρασε ενδιαφέρον ή και να συμμετείχε σε διακίνηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία με νταλίκες φορτωμένες με ακτινίδια, ταχύπλοα σκάφη, ενώ σε μία από τις εκατοντάδες καταγεγραμμένες συνομιλίες του γίνεται αναφορά σε διακίνηση μεταναστών και με ελικόπτερο αντί 4.000 ευρώ το κεφάλι. Πάντως, η δράση του κυκλώματος διεκόπη την περασμένη Τετάρτη, με τη σύλληψη από τη Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής και την Ασφάλεια Πατρών έξι μελών της σπείρας, μεταξύ των οποίων κι ένας πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου και νυν πρόεδρος της τοπικής αερολέσχης. Διαφεύγουν ένας Ελληνας πιλότος, κάτοικος Κιλκίς, και τρεις υπήκοοι Ιταλίας, που οι Ελληνες συνεργοί τους προσφωνούσαν ως «Theo», «Guissepe» και «Antonio».

Αστυνομικός της Ασφάλειας Πατρών αναφέρει σε κατάθεσή του ότι η σπείρα ξεκίνησε τη δράση της στα τέλη Αυγούστου και ότι για τις παράνομες μεταφορές αλλοδαπών στην Ιταλία χρησιμοποιούσε δύο μονοκινητήρια ιδιωτικά αεροπλάνα. Απογειώνονταν άλλοτε από το αεροδρόμιο Αράξου και άλλοτε από το «Ελ. Βενιζέλος» με δηλωμένη πορεία προς Ιταλία και ενδιαμέσως πραγματοποιούσαν ολιγόλεπτη στάση στην αερολέσχη Μεσολογγίου απ’ όπου παραλάμβαναν τους αλλοδαπούς. Εισέπρατταν 4.500 έως 7.000 ευρώ για κάθε ενήλικο και τα μισά για τους ανήλικους επιβάτες. Παράνομος μετανάστης από το Ιράκ που συνελήφθη (16 Μαρτίου 2016) στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης δήλωσε ότι το κύκλωμα τον παρέλαβε μαζί με τον 15χρονο γιο του από την Ειδομένη και θα τους μετέφερε στην Ιταλία, αντί 10.000 ευρώ.

Στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, οι κατηγορούμενοι μιλούσαν κωδικοποιημένα: αποκαλούσαν τα χρήματα «γλυκά», τους μετανάστες «παιδιά», τα αεροπλάνα «ταξί», την αερολέσχη Μεσολογγίου «ψαράδικο» και τις παράνομες πτήσεις «βόλτα» ή «καφεδάκι». Για τη μεταφορά των αλλοδαπών στο Μεσολόγγι χρησιμοποιούσαν τρία Ι.Χ., ενώ είχαν μετατρέψει σε αίθουσα αναμονής μια ταβέρνα κατά μήκος της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της αερολέσχης, φέρεται να εξασφάλιζε στα μέλη του κυκλώματος πρόσβαση στους χώρους της, να ενημέρωνε τους πιλότους για τις καιρικές συνθήκες που θα συναντούσαν στη διάρκεια του ταξιδιού κ.ο.κ. Οι απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζονταν έως αργά χθες το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή