Τελευταίες οδηγίες για τις φετινές Πανελλαδικές

Τελευταίες οδηγίες για τις φετινές Πανελλαδικές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με ευθύνη των προέδρων των Βαθμολογικών Κέντρων πρέπει να εξασφαλίζεται το πλήρες ανακάτεμα των τετραδίων των υποψηφίων των Πανελλαδικών, ώστε να μην ταυτοποιείται σε καμία περίπτωση η προέλευση των γραπτών». Και ακόμη: «Ο πρώτος βαθμολογητής πρέπει να χρησιμοποιεί κόκκινο στιλό, ο δεύτερος πράσινο και ο αναβαθμολογητής μαύρο». Πρόκειται για ορισμένες από τις εντολές του υπουργείου Παιδείας προς τους καθηγητές που θα βαθμολογήσουν τα γραπτά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν πτυχές από τη διαδικασία των εξετάσεων πίσω από τις κουίντες. Ιδιαιτερότητα τις φετινής χρονιάς είναι οι «διπλές» εξετάσεις, αφού οι τελειόφοιτοι (και όσοι απόφοιτοι επιθυμούν) θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα των 4+1 μαθημάτων που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ενώ κάποιοι απόφοιτοι με το παλιό σύστημα των 6 μαθημάτων. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας και εκτιμάται ότι περίπου 104.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 69.985 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Κοινά κέντρα, κοινή ώρα

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας έστειλε στα Λύκεια εγκύκλιο με την οποία ρυθμίζονται θέματα της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Μετά άλλων, το υπουργείο ορίζει:

• Ολοι οι υποψήφιοι –και του νέου και του παλαιού συστήματος– θα διαγωνιστούν σε κοινά εξεταστικά κέντρα, σε κοινή ώρα εξέτασης, αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν αυτό είναι δυνατόν.

• Λόγω των διπλών εξετάσεων, τα μαθήματα κατά την εξέτασή τους θα διακρίνονται σε Μάθημα Νέου συστήματος, Μάθημα Παλαιού συστήματος και Μάθημα Κοινό.

• Η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνει σε διαφορετικά βαθμολογικά κέντρα για τους υποψηφίους του νέου και του παλαιού συστήματος.

• Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές.

• Κατά την εξέταση δεν επιτρέπεται στους εξεταζομένους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Τότε καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται.

• Σε κάθε βαθμολογητή αντιστοιχεί ένας κωδικός αριθμός. Κατά την κατανομή των φακέλων στους δεύτερους βαθμολογητές πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα να μη δοθεί ο ίδιος φάκελος στον καθηγητή που τον χρεώθηκε σε πρώτη βαθμολόγηση. Γι’ αυτό στην πλάτη κάθε φακέλου αναγράφεται ο κωδικός κάθε βαθμολογητή. Η δεύτερη βαθμολόγηση είναι χρήσιμο να γίνεται, εφόσον είναι εφικτό, σε διαφορετικό χώρο από την πρώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή