Προφυλακιστέος ένας ακόμη από τους κατηγορούμενους της χρηματιστηριακής απάτης

Προφυλακιστέος ένας ακόμη από τους κατηγορούμενους της χρηματιστηριακής απάτης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή σχετικά με την υπόθεση της χρηματιστηριακής απάτης ο «χρηματιστής» και ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους Γ.Δ. Δύο από τις συγκατηγορούμενες του αφέθηκαν ελεύθερες με την υποχρέωση καταβολής εγγύησης ύψους 300.000 ευρώ η καθεμία, ενώ σε τρίτη συγκατηγορούμενή του επιβλήθηκε ο περιορισμός της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή στη φυλακή οδηγήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο ένας εκ των πρωταγωνιστών της απάτης-μαμούθ των 500 εκατ. δολαρίων. Η απολογία του ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας διήρκεσε περισσότερες από οκτώ ώρες, ενώ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κατηγορούμενος Γ.Λ. αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως είναι «το μεγαλύτερο θύμα του Γ.Δ., καθώς έχει χάσει πολλά χρήματα».

Η πρωτοφανής σε εύρος απάτη καταγγέλθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η έρευνα αφορούσε τη λειτουργία «πυραμίδας τύπου Madoff» υπό τη μορφή δύο επενδυτικών εταιρειών (hedge funds), που συστάθηκαν το 2013 με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Με τις επωνυμίες Richcroft Investments και Simetra Global Αssets εμφανίζεται να διαχειρίστηκαν κεφάλαια ύψους άνω των 370 εκατ. δολαρίων. Την επένδυση των κεφαλαίων σε συναλλαγές επί νομισμάτων (forex) είχε αναλάβει ο «χρηματιστής» και εκ των συλληφθέντων, Γ.Δ., μέσω της offshore εταιρείας G STAR FX με έδρα την Belize. Το 2010 είχε απασχολήσει τις Aρχές καθώς πραγματοποιούσε χρηματιστηριακές πράξεις χωρίς άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Χρέη νόμιμου εκπροσώπου των δύο επενδυτικών εταιρειών εκτελούσε ο άλλοτε συνεταίρος του και σήμερα συγκατηγορούμενός του Γ.Λ., που τυγχάνει επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη. Αν και ήταν ο μόνος μέτοχος των funds με δικαίωμα ψήφου, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι εξαπατήθηκε από τον άλλοτε συνεταίρο του και εμφανίζεται να κινεί την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, είναι αυτός που τον Αύγουστο κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή